Hlavní obsah

Stropnický se ohradil proti srovnání s Peake. Nejsem nýmand, vzkázal Zemanovi

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec Martin Stropnický, který by mohl za hnutí ANO v sestavované vládě zaujmout některý z ministerských postů, se ohradil proti slovům prezidenta Miloše Zemana v nedělních Hovorech z Lán na Radiožurnálu. Zeman zpochybnil jeho způsobilost vést ministerstvo obrany a prohlásil, že nedopustí, aby tomuto resortu šéfovala „druhá Karolína Peake”.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Stropnický (ANO)

Článek

„Ministr obrany nemusí být nejlepší tankista v zemi ani ten, kdo nejlépe střílí na terč. V civilizovaných zemích tento resort vede civilní osoba. Nepovažuji se za absolutního laika a nýmanda v oboru,“ řekl Právu Stropnický.

„Dlouhodobě problematická je otázka hospodaření ministerstva, o tom by se daly psát knihy. Bude to největší a nejtěžší úkol kohokoliv, kdo tam půjde. To nesouvisí s vojenstvím, ale se zásadním zlomem ve způsobu těch akvizic a jejich hospodárností, průhledností a čistotou,“ dodal Stropnický.

Podle hlavy státu by ale byl Stropnický na ministerstvu obrany „druhou Karolínou Peake“. Bývalá politička z Věcí veřejných a LIDEM vydržela v křesle ministryně obrany v Nečasově vládě rekordních osm dní.

Hamáček? Vždyť má modrou!

„Vůbec nechci zpochybňovat kompetentnost pana Jana Hamáčka z ČSSD, který je brán za odborníka v bezpečnostních otázkách, ale kdybych byl povrchní, ptal bych se, jak to, když má modrou knížku?“ uvedl Stropnický. Hamáček byl stínovým ministrem obrany ČSSD, nyní šéfuje Sněmovně.

„Pokud budu někam navržen, byl bych rád, aby to znamenalo smysluplnou práci, a ne politické obchodování,“ dodal Stropnický.

Zemanova finta na Zaorálka?

„Nejmenuji jakéhokoliv ministra, který nemá odborné předpoklady pro řízení resortu,“ řekl jasně Zeman. Dal přitom najevo, že Stropnický by mu v čele jiného ministerstva nevadil.

„Je to bývalý kariérní diplomat, byl velvyslancem ve Vatikánu, v Itálii. Kdybych dostal návrh na ministra zahraničí, řeknu – dobře, má tyto zkušenosti,“ řekl prezident.

„Je to zároveň dobrý herec, byl dobrým ředitelem vinohradského divadla,“ řekl Zeman. „Kdyby byl navržen na ministra kultury, budu respektovat, že má za sebou profesní zázemí. Ale s obranou nemá vůbec nic společného,“ dodal.

Jeho slova působila jako vzkaz předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, kterého pověřil vyjednáváním o vládě, aby navrhl Stropnického na post ministra zahraničí.

Ze hry by tak vypadl dosavadní stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), kterého Zeman podle informací Práva jmenovat nechce.

Prezident přitom v neděli odmítl spekulovat o dalších jménech, nereagoval ani na narážku moderátora o Zaorálkovi a Jiřím Dienstbierovi, který patří k Sobotkovým klíčovým spojencům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám