Hlavní obsah

Strany zkompletovaly nominace na šéfa NKÚ, VV chtějí poslance Novotného

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ke kandidátům na post příštího prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu přibyl poslanec VV Josef Novotný. Strana jeho nominaci oznámila ve čtvrtek. Dalšími nominanty jsou poslanec Josef Koníček, jehož navrhuje KSČM, poslankyně ODS Zdeňka Horníková, stávající viceprezident Miloslav Kala, podporovaný ČSSD, a bývalá náměstkyně ministrů financí Dana Trezziová, kterou prosazuje TOP 09 spolu se starosty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec VV Josef Novotný

Článek

"Chceme-li posílit pravomoci NKÚ, bude nový prezident právě nebojácnost také potřebovat. Navíc již Novotný prošel mnoha funkcemi a z této se mu jistě nezatočí hlava, není tedy třeba se obávat změny jeho postojů a názorů,” vysvětlila nominaci VV předsedkyně poslaneckého klubu Kateřina Klasnová.

Prezidenta NKÚ bude volit Sněmovna a do funkce jej jmenuje hlava státu. Post je uvolněn od února loňského roku, kdy v čele úřadu skončil František Dohnal. Od té doby NKÚ dočasně vede viceprezident Kala.

Dohnal skončil poté, co byl pravomocně odsouzen za zneužití pravomoci úřední osoby, neboť odmítal poskytnout poslancům podklady pro audit hospodaření úřadu.

Prezident NKÚ je jmenován na devítileté funkční období.

Budoucí prezident Miloš Zeman nedlouho po svém zvolení uvedl, že by si jako kandidáta do čela úřadu uměl představit například senátora Libora Michálka. Jeho přání však strany nevyslyšely.

Zda se nového šéfa NKÚ podaří zvolit ještě na únorové schůzi, není jisté. Na program schůze si poslanci tento bod nicméně zařadili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám