Hlavní obsah

StB a hanba, křičeli na Babiše při zahájení dožínek v Budějovicích

– České Budějovice

Projev premiéra Andreje Babiše (ANO) při sobotním slavnostním zahájení Národních dožínek v Českých Budějovicích znovu narušovala skupinka protestujících. Pískali a skandovali „hanba” a „StB”. Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) se následně premiérovi a veřejnosti omluvil za chování „skupinky takzvaných demokratů”.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Odpůrci premiéra Andreje Babiše reagují na jeho projev při zahájení Národních dožínek 25. srpna 2018 v rámci agrosalónu Země živitelka v Českých Budějovicích.

Článek

Počínání protestujících ostatní návštěvníci většinou odsuzovali. Podobně na českobudějovickém výstavišti vystupovala skupinka lidí i ve čtvrtek, když prezident Miloš Zeman zahajoval největší český agrosalón Země živitelka, jehož jsou dožínky součástí.

Při zahájení dožínek se hlavně děkovalo zemědělcům, Toman slíbil, že je vláda nenechá kvůli horší úrodě „na holičkách”. Vláda podle něj vyčíslí objektivně škody způsobené suchem. Premiér již dříve řekl, že předložení plánu odškodnění je na Tomanovi, ale musí být objektivní.

BEZ KOMENTÁŘE: Miloš Zeman na Zemi živitelce v Českých BudějovicíchVideo: Novinky

Podle Agrární komory ČR sucho letos způsobilo v českém zemědělství škody za devět až 11 miliard Kč. Zemědělci budou chtít od státu odškodnění dvě až 2,5 miliardy korun, aby pomoc byla srovnatelná s kompenzacemi v Německu. Největší škody budou na obilovinách, cukrové řepě, chmelu i na krmných plodinách, řekl prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek. Zemědělci by chtěli odškodnění do konce roku.

Babiš zmínil také nutnost vytvoření dlouhodobé strategie hospodaření s vodou v ČR nebo boj s kůrovcem. Dlouhodobě chce také pracovat na projektu potravinové soběstačnosti. Podle něj je Česká republika už řadu let odkázaná na dovoz základních produktů ze zahraničí. „Podcenili jsme ten potravinový průmysl a neuvědomili jsme si, že úkolem státu je postarat se o bezpečnost lidí i o to, aby se uživili. Další chybou bylo, že jsme dovolili cizincům, aby kupovali půdu, která je teď drahá,” uvedl Babiš.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Premiér Andrej Babiš při zahájení Národních dožínek v Českých Budějovicích.

Podle Tomana je Česká republika soběstačná pouze v produkci hovězího masa. V ostatních komoditách je závislá na jejich dovozu a na importu potravin.

Babiš zemědělcům poděkoval za to, že se starají o tvář české krajiny. „Národní dožínky je oslava něčeho, co nás živí. Měli bychom si všichni uvědomit, že potraviny jsou základem existence lidstva vedle vody a energie a samozřejmě našeho prostředí, které utváříme všichni my - zemědělci,” řekl Jandejsek.

Před samotným zahájením dožínek zasadil premiér spolu s dalšími představiteli státu a zemědělců před výstavištěm Lípu republiky, následně se vydal do dožínkového průvodu.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Premiér Andrej Babiš (uprostřed), ministr zemědělství Miroslav Toman (druhý zprava) a jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (vpravo) při zahájení Národních dožínek v Českých Budějovicích.

Sucho je letos i v jiných zemí Evropy. Extrémně nízké srážkové úhrny by mohly mít například za následek masivní nedostatek krmiva pro hospodářská zvířata. Týká se to Francie, Británie, Německa i Švédska. Německá vláda dá kvůli poničené úrodě zemědělcům odškodnění 150 až 170 miliónů eur. Stejnou částkou přispějí jednotlivé spolkové země. Celkem tak němečtí zemědělci mohou dostat až 340 miliónů eur (8,7 miliardy Kč).

Zemědělci zažádali o kompenzace za loňské sucho za 1,16 miliardy korun, vláda na kompenzace vyčlenila dvě miliardy korun. Komora mluvila až o 12miliardových škodách. Zisk českého zemědělství loni meziročně klesl o 5,4 procenta na 21,3 miliardy korun. I tak byl ale třetí nejvyšší od začátku tisíciletí, uvedl již dříve tehdejší místopředseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám