Hlavní obsah

Stávka učitelů má být jen 1. září

Novinky, Zdeňka Látková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nikoliv tři dny, nebo týdny, ale den by měla trvat stávka učitelů kvůli platům plánovaná na 1. září. Svého záměru zorganizovat na školách protesty první školní den se odboráři nevzdali ani po pondělním jednání s ministryní školství Petrou Buzkovou. Ta ale řekla, že učitelům nemůže slíbit víc peněz, než kolik zatím nabízí vláda.

Foto: archiv Miss Junior

Model: Pavel Berky, foto pro Miss Junior: Jakub David, líčení: Helli Diringerová, modelka: Tereza Řehořová. Foceno: Zámecká sýpka Blansko.

Článek

Na základních školách by si tak učitelé mohli polepšit zhruba o 1500 měsíčně a na středních o několik stovek. "Co se týká zařazení pedagogických pracovníků i dalších profesí v nové šestnáctitřídní tabulce, jsme spokojeni a oceňujeme tady úsilí ministerstva," prohlásil šéf školských odborů František Dobšík a dodal:

"Vláda ale bohužel nedala na financování tohoto platového systému dost peněz, aby došlo k naplnění vládního prohlášení o prioritě školství a zvláště pedagogických pracovníků. Proto nemáme zatím důvod od stávky ustoupit."

Konečné rozhodnutí, zda stávka bude a jak bude probíhat, padne na páteční schůzce předsedů odborových organizací z celé ČR. "My navrhneme, aby trvala jeden den," zdůraznil Dobšík za vedení odborového svazu."

Vláda před dvěma týdny schválila novou platovou tabulku. Zatím ale neví, kde vezme peníze na to, aby mohla tabulku prakticky naplnit a zvýšení bylo skutečně tak vysoké, jak slibuje. Hrozí přitom varianta, že na tabulku použije 13. a 14. platy, takže místo jejich poloviny by v příštím roce zaměstnanci rozpočtové sféry dostali jen dvacet procent. S tím ale školské odbory nesouhlasí.

Buzková se přimluvila za prvňáky

Ministryně ale v pondělí ujistila, že i v případě, že vláda nenajde další prostředky na 13. a 14. platy, si učitelé v příštím roce polepší. Dodala, že na základních školách "relativně dost", ale že na středních školách bude posun "jen velice těsný". "Na základních školách by to mělo být zhruba o 1500 měsíčně a na středních o několik stovek," upřesnila Buzková.

Ministerstvo podle ní disponuje dostatkem prostředků k tomu, aby byla financována šestnáctitřídní tabulka ve výši, v jaké ji schválila vláda. Má také podle Buzkové dostatek peněz na nenárokové části mzdy, tedy odměny, které by tak neměly být nižší než letos.

"Disponujeme rovněž částkou, která nám umožní vyplatit 20 procent 13. a 14. platu. Co se týká otázky, zda bude vyplácena větší část 13. a 14. platu, o tom bude vláda rozhodovat někdy v průběhu září," dodala Buzková. Kdyby se našly tyto dodatečné prostředky, mohly by se platy učitelů na základních školách zvýšit až o tři tisíce korun měsíčně a na středních o víc než tisícovku.

Ministryně odbory požádala, aby v případě, že se učitelé rozhodnou jít do stávky, zvážili možnost, že otevřou první třídy. "Osobně cítím velmi hluboce to, že bude těžké vysvětlovat prvňákům, že 1. září škola není," prohlásila ministryně. Navrhla také odborům, aby stávkující učitelé zajistili aspoň "v nezbytné míře" hlídání dětí, o které se rodiče nemohou postarat. Šéf odborů na to reagoval, že tento návrh předloží ke zvážení na pátečním jednání odborářů. "Můj osobní názor ale je, že by ani prvňáčci neměli jít do školy," dodal.

Reklama

Související články

Buzková: Učitelé si určitě polepší

Učitelé by si měli s novou platovou tabulkou v příštím roce polepšit. Na základních školách až o tři tisíce korun měsíčně, a na středních o víc než tisícovku....

Odbory chystají vládě horké září

Skutečně horký podzim čeká letos českou vládu. Kromě boje o reformu veřejných financí ve Sněmovně, a potažmo o osud celé vlády, čeká v září koalici řada...

Výběr článků

Načítám