Hlavní obsah

Odbory chystají vládě horké září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Skutečně horký podzim čeká letos českou vládu. Kromě boje o reformu veřejných financí ve Sněmovně, a potažmo o osud celé vlády, čeká v září koalici řada odborářských protestů. Hned v pondělí 1. září hrozí stávkou učitelé, na hodinu hodlají zastavit práci i odboráři finančních úřadů. Protesty vyvrcholí 13. září pochodem dvou odborových centrál.

Foto: Pavel Schauer

Svěcení sošky sv.Barbory v kostele

Článek

Odboráři finančních úřadů se ve čtvrtek rozhodli, že 1. září budou stávkovat mezi osmou a devátou hodinou ranní. V rozhovoru pro Radiožurnál to řekl předseda odborářů finančních úřadů z Českomoravské konfederace odborových svazů Zdeněk Tomášek.

Zaměstnanci finančních úřadů tak hodlají podpořit požadavek učitelů na zachování 13. a 14. platu. Dohoda se týká i pražských finančních úřadů, které původně prosazovaly jiné formy protestu.

"Podpoříme požadavek učitelů, aby byl zachován 13. a 14. plat minimálně na výši roku 2003 pro všechny zaměstnance veřejné správy," zdůvodnil hodinovou stávku Tomášek. Podrobnosti ohledně stávky budou podle něj známy až po projednání všech návrhů v odborových organizacích.

Učitelé zřejmě neustoupí

Ke stávkám od 1. září vyzývá učitelský odborový klub pedagogy. Zakladatel klubu Radek Sárközi apeluje, aby protestovali i v případě, že vláda schválí vyplácení 13. a 14. platů v současné výši. Navrhované zvýšení platů učitelů totiž klub považuje za příliš nízké, prohlásil Sárközi.

Naopak Českomoravský odborový svaz pracovníků školství, který stávku naplánoval, by v případě vyplácení dalších mezd v současné výši své členy vyzval, aby od protestu ustoupili. Učitelé jsou připraveni neotevřít 1. září školy, a to nejméně na tři dny. Českomoravský odborový svaz by měl o stávce rozhodnout 22. srpna na celostátním zasedání.

Protesty završí velká demonstrace

Protivládní protesty odborů vyvrcholí velkým protestním pochodem, na kterém se domluvily Českomoravské konfederace odborových svazů a Asociace samostatných odborů. Uskuteční se v Praze 13. září od 11 hodin. "Bude to demonstrace, která bude mít formu pochodu," uvedl šéf ČMKOS Milan Štěch.

Odboráři podle Štěcha pravděpodobně půjdou na Palachovo náměstí. Chtějí, aby demonstrace měla zvukový doprovod a byla živější. Očekávají účast desítek tisíc lidí.

Výběr článků

Načítám