Hlavní obsah

Učitelé: stávkovat budeme, než se ti nahoře rozhoupou

Novinky, Zdeňka Látková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Do stávky, která má vypuknout 1. září, půjde na jižní Moravě většina učitelů. Tvrdí to alespoň tamní školské odbory. Ministryně školství Petra Buzková je nepřesvědčila svým ujištěním, že si učitelé v příštím roce každopádně platově polepší. Kantoři stávkovat budou, a to tak dlouho, dokud s nimi vláda "nezačne seriózně jednat".

Článek

"Jeden den nemá smysl. Aby s učiteli a ostatními pracovníky někdo počítal, protesty musí trvat několik dní, týden nebo i déle. A rozhodně do toho na jižní Moravě půjde většina pedagogů. Poslední stávky (za ministra Ivana Pilipa) se zúčastnilo v okrese Znojmo 60 procent pracovníků, ale teď jsou mnohem více naštvaní," varovala šéfka jihomoravských školských odborů Růžena Šalomonová.

Vláda minulý týden schválila zavedení nové, šestnáctitřídní platové tabulky, s níž by si učitelé rozhodně měli platově polepšit. Buzková ujistila, že na základních školách by to mohlo být až o tři tisíce korun měsíčně a na středních o víc než tisícovku. Na takový přídavek jsou odbory ochotny slyšet a stávku odvolat.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach ale vzápětí přiznal, že na to, aby tabulka nezůstala jen teorií, chybí pro celou rozpočtovou sféru stále šest miliard korun. Kde je vláda vezme, bude vědět až na podzim. Hrozí přitom varianta, že si půjčí z peněz, které měly jít na vyplacení 13. a 14. platů.

Bojí se o odměny

Na to ale odbory nechtějí přistoupit, protože by podle nich v ročním vyjádření učitelé dostali navíc nikoliv tisícikoruny, ale sotva stokoruny. "Ministr Sobotka nám v pondělí při setkání potvrdil, že na tabulku nemůže dát víc než pět miliard, které až dosud nabízel. Že nemá víc peněz. Vláda tedy s námi hraje špinavou hru. Schválila tabulku, aby nás ukonejšila a my v září nestávkovali, ale pak řekne, že peníze nemá, a sáhne nám na 13. a 14. platy," tvrdí Šalomonová.

Učitelé proto podle ní protesty odvolají, až když jim dá vláda "jasný signál", že 13. a 14. platy v roce 2004 budou vyplaceny jako dosud (ve výši 50 procent). "Vládě už nevěříme, a tak chceme slova potvrdit černé na bílém nebo nějakým veřejným příslibem, z něhož by se nemohli zase vykroutit," zdůrazňuje Šalomonová.

Ředitelka Základní školy Suchohrdly u Znojma Lenka Budková potvrdila, že u nich na škole bude protestovat většina zaměstnanců. Nejradikálnější jsou podle ní nejmladší kolegyně, které řeší problém, jak sehnat byt a zabezpečit rodinu. "Víme, že stávka může některým rodičům způsobit problémy, ale měli by nás pochopit, protože nejde jen o naše platy, ale také o jejich děti. Stávkovat budeme tak dlouho, jak bude potřeba, než se ti nahoře rozhoupou," varovala ředitelka.

Veřejnost ale učitelům vytýká, že není fér brát si jako rukojmí děti. Rodiče poukazují na to, že učitelé mají spoustu volna a i během školního roku se "zrovna nepředřou". Šéfka odborů to komentovala slovy: "Práce učitelů je náročné a zároveň podceňované povolání. Každému, kdo to nechápe, doporučuji, ať jednou předstoupí před děti. Ať se soustředí pět nebo šest hodin na dvacet žáků a udrží jejich pozornost. Po takovém roce učitelé potřebují dva měsíce prázdnin, aby se vůbec stihli zregenerovat."

Anketa

Podporujete stávku učitelů za vyšší platy?
Ano
60,4 %
Ne
39,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 376 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Buzková: Učitelé si určitě polepší

Učitelé by si měli s novou platovou tabulkou v příštím roce polepšit. Na základních školách až o tři tisíce korun měsíčně, a na středních o víc než tisícovku....

Výběr článků

Načítám