Hlavní obsah

Buzková: Učitelé si určitě polepší

ČTK, Zdena Látková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Učitelé by si měli s novou platovou tabulkou v příštím roce polepšit. Na základních školách až o tři tisíce korun měsíčně, a na středních o víc než tisícovku. To tvrdí ministryně školství Petra Buzková a nabádá školské odbory, aby upustily od stávky, kterou právě kvůli platům chystají odstartovat 1. září.

Foto: Techmania Science Center

V pátek 28. září se uskuteční největší jednorázová akce na podporu vědy a techniky v EU - Noc vědců.

Článek

Odbory jsou ochotné stávku odvolat, pokud jim vláda nabídne kompromis. Za ten ale považují pouze variantu, s níž v pátek přišel ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Ta by podle odborů učitelům přinesla měsíčně zvýšení v tisících korunách, zatímco druhá možnost, kterou nabízí ministr financí Bohuslav Sobotka, by znamenala zvýšení minimální a nebo skoro žádné.

"Učitelská profese je kromě policie jedinou profesí, u které dojde zavedením šestnáctitřídní platové tabulky skutečně k výraznému zlepšení tarifních platů," podotkla Buzková. Škromach navrhl, aby se při zavedení nového platového systému zachovaly v současné výši 13. a 14. platy. Náklady na něj by se pak z pěti miliard, s nimiž počítá Sobotka, vyšplhaly podle Buzkové na 13 miliard korun. Sobotka ovšem s takovým navýšením nesouhlasí.

Většina učitelů ve 12. třídě

Většina učitelů základních škol bude v novém systému zařazena o tři platové třídy výš - z deváté do 12. třídy. Jde o určité vyrovnání historické nespravedlnosti, kdy byli v tarifu zahrnuti níže než kantoři středních škol, i když měli stejné vzdělání, podotkla Buzková. Jejich tarifní plat by se ze současných 14 000 korun zvedl až na 16 900. Nastupující učitel by měl místo 10 600 téměř 13 000 korun. Platový tarif by se u učitelů základních škol v případě zachování 13. a 14. platů zvýšil o 20 procent, pokud by se nevyplácely, pak by měli platy vyšší o 13 procent.

Učitelé středních škol budou většinou přeřazeni z 10. do 12. třídy a měsíční tarifní plat vzroste při zachování dalších platů zhruba o 8,7 procenta. V druhém případě jen o dvě procenta. Kantorky v mateřských školách budou většinou převedeny z osmé do desáté třídy a tarifní plat vzroste o 13 procent, řekla Buzková. V 11. platové třídě bude zařazeno pět až deset procent kantorů, kteří nemají aprobaci nebo jsou začátečníci. O třídu výš bude zhruba 80 procent učitelů základních a středních škol, ve 13. třídě budou metodologové.

Buzková se chce pokusit získat ještě 14. třídu pro nejvýznamnější školské odborníky. Zavedení šestnáctitřídního tarifu je podle ministryně pro školství velmi důležité k tomu, aby se platy učitelů dostaly ke slíbeným 130 procentům průměrné mzdy v zemi. To by se mohlo podařit do tří let, dodala.

Reklama

Související články

Odboráři: Školy neotevřeme

Školy neotevřeme, dokud nám vláda nedá peníze na zvýšení mezd, přitvrdili představitelé Českomoravského odborového svazu pracovníků školství. Stávkovou...

Výběr článků

Načítám