Hlavní obsah

Stát slibuje podnikatelům zaplatit půl nájemného. Když pronajímatel sníží cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stát je připraven podnikatelům zaplatit až polovinu nájmu. V pondělí to schválila vláda. Program na dobu tří měsíců – od 1. dubna do 30. června – by měl do týdne připravit ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Podmínkou příspěvku je dohoda s majitelem na snížení nájmu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Stát je připraven podnikatelům přispět 50 procenty na nájemné za předpokladu, že pronajímatel je ochoten slevit 30 procent,“ prohlásil na tiskové konferenci po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Banky odmítají půjčit zavřeným hospodám. Nemáte obrat, slyší paradoxní důvod

Koronavirus

Platba by měla být rozdělena tak, že polovinu zaplatí stát, 30 procent majitel a 20 procent nájemce.

Úleva se má vztahovat na všechny firmy, které byly kvůli vládním opatřením odstaveny od provozu a musely platit komerční nájem. Týkat se bude podniků, které zůstaly kvůli vládním opatřením zcela uzavřené, ale i těch, které prodávaly přes výdejní okénko nebo e-shop.

Součástí žádosti bude nájemní smlouva, dále dodatek ke smlouvě, ve kterém se pronajímatel zaváže ke slevě 30 procent. Žadatel bude muset také prokázat, například výpisem z účtu, v jaké výši platil nájemné před koronavirovou krizí.

Vláda očekává, že o to požádá 150 až 200 tisíc podnikatelů. Z letošního rozpočtu by na to mohly jít až čtyři miliardy korun.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám