Hlavní obsah

Starší lidé začnou dostávat pozvánky na vyšetření tlustého střeva

Lidé starší 55 let dostanou od své zdravotní pojišťovny pozvánku na screening tlustého střeva a konečníku kvůli riziku onemocnění rakovinou. Poslání pozvánek bude hradit EU, vyšetření pojišťovny. Lidé pozvánky dostanou ve druhé polovině letošního roku.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

VZP na preventivních vyšetřeních zaplatí 300 miliónů korun, informoval v pondělí ředitel pojišťovny Zdeněk Kabátek.

Česko dlouhodobě drží prvenství ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku, ročně je zjištěna u zhruba 8600 lidí. Na screening chodí jen 18 procent Češek a Čechů, cíleným zvaním má účast stoupnout na 50 procent.

Za to, že Češi patří k evropským rekordmanům, může podle odborníků náš způsob stravování. Nejrizikovější skupinou jsou lidé nad 50 let, ti tvoří 75 procent pacientů. U těch už je na zahájení konzumace zdravé stravy pozdě.

Pojišťovny přesto ušetří

Předseda České onkologické společnosti profesor Jiří Vorlíček řekl, že screeningová vyšetření a léčba nově zjištěných nádorů bude stát hodně peněz, přesto na tom pojišťovny uspoří. Léčba nádoru, který se zachytí v počátku, je levnější a úspěšnější. Onkologové projekt podporují.

U VZP je pojištěno 60 procent obyvatel, pečuje přitom o víc než 66 procent všech onkologických pacientů v ČR. Za poslední tři roky stoupl počet klientů VZP léčených s rakovinou o 4300 - z 282 739 v roce 2010 na loňských 287 029. Ve stejném období stouply náklady VZP na onkologickou léčbu o 814 miliónů - z 10,649 miliónu na 11,463 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám