Hlavní obsah

Starostové chtějí po vládě zvednout platy na radnicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdružení místních samospráv s Unií zaměstnavatelských svazů, Svazem měst a obcí a Sdružením tajemníků městských obecních úřadů ve čtvrtek vyzvalo v otevřeném dopise ministra Mariana Jurečku (KDU-ČSL), aby při návrhu státního rozpočtu na rok 2023 upřednostnil navýšení platů úředníkům v územních samosprávných celcích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka na snímku z loňského roku.

Článek

Přidáno mají podle nich dostat zaměstnanci v kultuře, techničtí, administrativní a vedoucí pracovníci v sociálních službách, nepedagogičtí zaměstnanci ve školství a některé další profese.

„Dlouhodobě usilujeme a písemně apelujeme na zvýšení odměn pro představitele samospráv. Základní platové tarify vysoce kvalifikovaných zaměstnanců jsou na velmi nízké úrovni. Některé platové třídy a stupně jsou dokonce pod úrovní minimální mzdy či pod úrovní jednotlivých skupin zaručené mzdy,“ uvedla předsedkyně Sdružení místních samospráv ČR Eliška Olšáková.

Ministerstva školství a práce stanovila podobu kurzů češtiny pro uprchlíky z Ukrajiny

Věda a školy

„Například sociální pracovníci a pečovatelky na městech a obcích mají znatelně nižší základní platy než stejné profese příspěvkových organizací, což lze navíc označit jako diskriminační přístup odměňování za stejnou práci,“ dodala.

Na růst platů nejen v soukromých firmách, ale i ve veřejném sektoru a státní správě tlačí také odbory. Poukazují na to, že vysoká inflace razantně snižuje reálné mzdy, třeba lidem na úřadech práce však vláda pro letošek platy zmrazila.

Medián mezd loni stoupl na 35 169 korun

Ekonomika

Odbory jednaly s vládou o růstu platů ve veřejném sektoru ve středu, avšak bez výsledku. Znovu se má o tom jednat v červnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám