Hlavní obsah

Česko si od Srbska vzalo darované vakcíny, jeho certifikáty ale neuznává

Novinky, jrb

Česko v pondělí dostalo od Srbska darem 100 tisíc vakcín Pfizer/BioNTech. Ani tak ale ČR doposud nepřikročila k vzájemnému uznávání očkovacích certifikátů.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Nabírání vakcíny od Pfizeru/BioNTech

Článek

„Vzájemné uznávání očkování mezi Českou republikou a Srbskem v tuto chvíli neplatí. Kdy by k tomu mohlo dojít, nyní nelze předjímat, protože prioritou je teď nastavení pravidel cestování v rámci EU, kde úspěšně směřujeme ke covid pasům. Teprve potom bude prostor k dohodám se třetími zeměmi,“ uvedla pro Novinky tisková mluvčí úřadu Eva Davidová.

Česko tak bude své občany očkovat darovanými vakcínami Pfizer/BioNTech, ačkoliv je neuznává u lidí, kteří jsou jimi naočkování v Srbsku, tedy na svém území. Tito lidé dál po příjezdu do ČR potřebují test. Stejně tak neuznává Srbsko očkování v ČR.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Srbsko věnovalo Česku 100 000 vakcín PfizerVideo: AP

Dovolené Čechů mají přednost

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) v pondělím rozhovoru pro MF Dnes naznačil, že prioritu získaly dovolenkové destinace.

„První dávka vakcíny bude stačit pro cesty k našim sousedům a kromě Chorvatska i do Maďarska a Slovinska. Čeká mě ještě jednání s Bulharskem a Řeckem, ze států mimo EU jednáme s Tureckem a Egyptem,“ řekl.

Zároveň doplnil, že „se nezapomíná ani na domácí turistický ruch“. Uvedl, že se proto zasazuje o to, aby do ČR mohli bezpečně cestovat i zahraniční turisté. Kromě občanů Evropské unie by měla pravidla platit i pro naočkované občany Izraele.

Kulhánek: Izrael má neochvějnou podporu Česka

Blízký a Střední východ

Ministerstvo na doplňující dotaz, proč nelze v případě Srbska postupovat ve vyjednávání obdobně a dohodu dodržovat, doposud nereagovalo.

V souvislosti s česko-srbskými vztahy pouze premiér Andrej Babiš (za ANO) v pondělí oznámil, že české vojenské letadlo přivezlo z Bělehradu již dříve slibovaných více než 100 tisíc dávek vakcíny proti covidu-19 od společností Pfizer/BioNTech.

Vojtěch: Těhotné při očkování prioritu nedostanou

Domácí

Podle aktuálního opatření ministerstva zdravotnictví je při vstupu do Srbska vyžadován od všech cizinců negativní výsledek PCR testu ne starší než 48 hodin.

Pokud jde o příjezd na české území, platí povinnost absolvovat antigenní test nejvýše 24 hodin či PCR test nejvýše 72 hodin před zahájením cesty do ČR s tím, že cizinci musí následně do karantény.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám