Hlavní obsah

Soudní lékař: Stále více lidí nečekaně umírá na covidový zápal plic doma

Právo, Petr Kozelka

Na nečekaný fenomén týkající se náhlých a neočekávaných úmrtí zejména starších lidí v domácím prostředí upozornili lékaři Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Stoupá totiž počet pitev týkajících se zjištění příčiny smrti u náhlých úmrtí osob mimo nemocnice, kde byla jako příčina skonu diagnostikovaná virová pneumonie čili zápal plic v důsledku nemoci covid-19.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

S první jarní vlnou pandemie koronaviru odborníci soudního lékařství spíše očekávali, že na zemřelého člověka s touto nemocí narazí víceméně náhodně, a to pokud zemře například v důsledku dopravní nehody nebo úrazu.

„Přes opakované testování podezřelých případů od letošního března byl u nás první případ onemocnění covid-19 potvrzen při pitvě až 22. září. Od té doby do konce října jsme měli celkem 32 takových případů, kdy lidé zemřeli doma, aniž by byla známa příčina,“ řekl přednosta Ústavu soudního lékařství Tomáš Vojtíšek.

Ve třech čtvrtinách případů byl příčinou smrti právě covidový zápal plic. V posledním říjnovém týdnu infikované zemřelé osoby tvořily již celou čtvrtinu všech pitev provedených v ústavu, průměrný věk pitvaných byl 69 let.

Lidé po koronaviru chodí darovat plazmu, stále jich ale není dost

Domácí

„I přes zatím statisticky relativně malý počet případů se ukazuje, že onemocnění covid-19 má potenciál vést k náhlým, respektive neočekávaným úmrtím mimo zdravotnické zařízení, aniž by v aktuální době byla ještě omezena dostupnost lůžkové nemocniční péče v důsledku jejího přetížení. Doposud přitom téměř u všech nemocných v tuzemsku docházelo ke smrti až během hospitalizace,“ dodal Vojtíšek.

Ačkoliv je u zemřelých osob nižší předpoklad infekčnosti než u živých pacientů, pitvy se provádí za přísného používání ochranných pomůcek stejně jako na intenzivních lůžkách v nemocnici. Vzhledem k nutné opatrnosti a pečlivosti trvá vlastní pitva zhruba dvě hodiny, zpracování a vyhodnocení celého případu jsou záležitostí mnoha hodin, včetně vyhodnocení laboratorních a mikroskopických vyšetření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám