Hlavní obsah

Soudkyně: Žaloba Altnerových dědiců v milionovém sporu s ČSSD je oprávněná

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dagmar Stamidisové je nárok dědiců zesnulého právníka Zdeňka Altnera na vyplacení odměny za jeho právní služby pro ČSSD oprávněný. Stamidisová to řekla během pátečního jednání soudu, který žalobu Altnerových dědiců projednává.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Veronika Altnerová (vlevo) a Patrik Altner (vpravo) (archivní foto)

Článek

„Mám za to, že je základ nároku dán. Žalobci unášejí důkazní břemeno,“ uvedla Stamidisová. „Mám za to, že žaloba je po právu a ta smlouva je jasná,“ dodala. Projednávání žaloby nicméně ještě neskončilo, obě strany navrhly předvolat několik svědků, což soudkyně do příštího, únorového jednání zváží.

V pátek rovněž vypovídalo několik svědků, včetně například bývalého vedoucího úřadu vlády Karla Březiny (ČSSD) nebo někdejší poradkyně tehdejšího místopředsedy ČSSD a ministra financí Ivo Svobody. Ta mimo jiné uvedla, že na rozdíl od mnoha oslovených právníků Altner na zastupování soc. dem. kývl. „Doktor Altner řekl, že by šel do toho, že by nezískal zatím žádné peníze, pouze v případě úspěchu,“ řekla Snopková. „Přistoupili jsme na to,“ doplnila.

Díky Altnerovi jsme zachránili Lidový dům pro ČSSD, svědčil Zeman u soudu

Krimi

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s Altnerem, který zemřel v roce 2016, smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům s tím, že mu bude za pomoc vyplacena smluvní odměna ve výši deseti procent hodnoty tradičního sídla sociální demokracie, pokud se podaří prosadit vůli ČSSD.

Za stranu smlouvu vyjednal její tehdejší místopředseda Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší stranický předseda Miloš Zeman. Ke smlouvě později přistoupili další dva advokáti – Václav Hájek a Václav Halbich. V roce 2000 se Altnerovi podařilo spor o vlastnictví Lidového domu u Ústavního soudu vyhrát.

Altner přišel k prostřenému stolu, řekl soudu bývalý právník ČSSD

Krimi

Soudy původně rozhodly, že má sociální demokracie právníkovi zaplatit za jeho služby 18,5 milionu korun plus 318 milionů jako smluvní pokutu. Nejvyšší soud ale před dvěma lety rozhodl o novém posouzení určitosti původní mandátní smlouvy.

ČSSD Altnerův nárok dlouhodobě odmítá. Strana se podle svého tvrzení s Altnerem vypořádala už před více než 20 lety, kdy mu podle jejího právního zástupce vyplatila za jeho služby 50 milionů, resp. vyplatila mu 17 milionů a zbytek dala do právní úschovy, protože se o něj přihlásili Altnerovi spolupracovníci Václav Halbich a Václav Hájek, kteří k mandátní smlouvě později přistoupili.

Reklama

Výběr článků

Načítám