Hlavní obsah

Soudci věří, že Senát nebo Zeman zmrazení jejich platů zruší

Zástupci soudců a státních zástupců doufají, že Senát nebo prezident Miloš Zeman novelu o zmrazení jejich platů na loňskou úroveň zamítnou. Pokud se tak nestane, budou se zřejmě se státem soudit. Zákon schválila Poslanecká sněmovna při úterním zasedání a týká se nejen justice, ale i samotných vrcholných politiků. Důvodem je najít úspory ve státním rozpočtu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Senátu. Ilustrační foto

Článek

„V tuto chvíli zvažujeme, jestli se nějakým způsobem obrátíme na senátory, a pak promyslíme další kroky. Pokud by byla novela v legislativním procesu schválena, logickou možností je žaloba,“ řekl včera Právu prezident Unie státních zástupců a žalobce Nejvyššího státního zastupitelství v Brně Jan Lata.

Pokud by byla novela v legislativním procesu schválena, logickou možností je žaloba
Jan Lata, státní zástupce

Tuto možnost připustil i zástupce nové vlády, která s novelou přišla. Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti) opakovaně upozornil, že zmrazení platů soudců může být v rozporu s ústavním pořádkem.

Šéf NS: Postup je protiústavní

„Může to vyvolat aktivitu ze strany justice a může se stát, že by návrh byl (u Ústavního soudu) úspěšný,“ uvedl na úterním zasedání před poslanci Šalomoun.

Předseda Nejvyššího soudu (NS) Petr Angyalossy míní, že schválení novely je protiústavním postupem ze strany poslanců.

Platy ústavních činitelů se asi vrátí na loňskou úroveň, souhlasila Sněmovna

Domácí

„Velice mě mrzí, že Sněmovna takto populisticky nerespektuje rozhodnutí Ústavního soudu, který několikrát zopakoval, že není možné snížit platy soudcům, pokud nejde o plošný zásah,“ podotkl Angyalossy.

Nyní nicméně čeká, jak se následující legislativní proces bude vyvíjet, než bude podnikat další kroky.

Budou se soudit

Prezident Soudcovské unie Libor Vávra ale potvrdil, že se soudci budou bránit, ač stále doufá, že Senát z novely jejich profesi vyřadí.

„Pakliže nás vláda donutí se soudit s vlastním státem, bude to ostuda pro politiku i soudce. Není příjemné se před veřejností domáhat svých platů, určitě to nevzbudí příliš pozitivní reakce, na druhou stranu každý se za svá práva musí prát,“ poznamenal Vávra.

Soudci si nedají zmrazit platy. Je to protiústavní, tvrdí

Domácí

Prezident Soudcovské unie měl mít ohledně schválené novely minulý čtvrtek schůzku s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS), ale nakonec byla zrušena kvůli mimořádnému zasedání vlády.

„Nicméně, až s ním budu mluvit, nechci mluvit o našich platech, ale o budoucnosti a spolupráci. Sněmovna i vláda novelu schválila, nemá cenu, abychom tuto věc vyčítali,“ řekl Právu Vávra.

Výše platů politiků, soudců a státních zástupců se stanovuje z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy. Částka se násobí určitým koeficientem podle odpovědnosti a náročnosti funkce. Ač vláda avizovala, že se platy zmrazí na úroveň v loňském roce, která pro soudce činila 100 872 korun a u státních zástupců 90 748,80 koruny, fakticky jde ale o snížení mzdy.

Jurečka: Zmrazení platů není v rozporu s ústavou, soudci musí být solidární

Domácí

Od ledna se totiž platy těchto skupin zvedly zhruba o šest procent a snížit se mají opět od února. Vláda tuto změnu vysvětlila hospodářskými dopady.

„Rozumím, že je potřeba kvůli covidu šetřit peníze. Tato novela je ale spíše symbolický krok, který nevede k reálné úspoře finančních prostředků. Politici chtějí demonstrovat svou solidaritu s ostatními občany, ale přibrali k tomu státní zástupce a soudce, aniž by s námi o tom diskutovali,“ uvedl ­Lata.

Reklama

Výběr článků

Načítám