Hlavní obsah

Soud zrušil povinnost vyplňovat příjezdový formulář

Městský soud v Praze zrušil od příští středy povinnost vyplňovat příjezdový formulář při vstupu na území Česka. Ten nyní musí vyplňovat všichni, kdo stráví v zahraničí déle než 12 hodin. Soud uvedl, že pokud ministerstvo na opatření trvá, musí ho upravit.

Foto: repro plf.uzis.cz

Příjezdový formulář musí vyplňovat občané ČR při návratu za zahraničí. Je to možné pouze elektronicky

Článek

Soud nařízení například vytkl, že formulář lze vyplnit pouze elektronicky, ne každý přitom může mít k této technologii přístup. Ministerstvo podle soudu argumentovalo tím, že je to pro zpracování dat nejjednodušší. V Česku ale není povinnost mít internet, připomněl soud.

Problémy s odesíláním

Vadí mu například i to, že norma neřeší situaci, kdy existují problémy při odesílání formuláře nebo následném doručování potvrzení o jeho přijetí. Pokud se vyskytnou problémy, nechává stát jejich řešení na občanech. Sám pouze vyžaduje potvrzení.

Soudu také vadí, že formulář musí vyplňovat i lidé, kteří jsou považováni za neinfekční, nebo ti, co cestují ze zemí s nízkým rizikem nákazy. Ministerstvo tím, že tyto požadavky řádně nevysvětlilo, podle soudu omezuje základní právo člověka na neomezený vstup do své země.

Dovolenkáře trápí příjezdový formulář. Nejvíc adresa

Domácí

Resort argumentoval, že všechna data v příjezdovém formuláři musí lidé vyplnit, protože je pak snadnější je trasovat pro případ, když se u nich vyskytne covid. Podle soudu ale ministerstvo zdravotnictví nebylo schopno uvést, jak data prakticky používá.

Soud také upozornil na to, že vyplnění formuláře se používá i pro tzv. imunizované lidi, tedy například očkované, které sice vytrasuje, ale díky očkování je do karantény stejně nepošle. „Odpůrce nevysvětluje, zda a jaký by případné vytrasování takové osoby mělo efekt,” uvedl soud.

Zelené země

Soudce také upozornil, že Česká republika používá tzv. cestovatelský semafor, který označuje rizikovost jednotlivých zemí. Příjezdový formulář je ovšem vyžadován i ze „zelených” zemí, tedy těch, kde je riziko nákazy nízké.

„Odpůrce ani v odůvodnění napadeného ochranného opatření, ani ve vyjádřeních k návrhům dostatečně přesvědčivě nevysvětlil, proč již nelze umožnit českým občanům neomezený návrat z těch nejméně rizikových zemí a proč je pro ně nezbytné předložit při návratu na území ČR příjezdový formulář, a to bez ohledu na rizikovost země, z níž přicházejí,” uvedl soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám