Hlavní obsah

Dovolenkáře trápí příjezdový formulář. Nejvíc adresa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada českých turistů má na dovolené potíže s odesláním příjezdového formuláře, který musí povinně po internetu vyplnit při návratu ze zahraničí. Problémy popisují na sociálních sítích, vzájemně se žádají o radu. Práci to přidělává i delegátům cestovek, kteří s tím klientům v nouzi pomáhají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nechce mě to pustit, že mám špatně adresu, že si musím vybrat z nabídky. Zkoušela jsem tam různé varianty a pořád mi to nejde odeslat. Jsem z toho otrávená, kvůli třídenní dovolené v zelené zemi takové obstrukce a nervy. Jak to vyřešit?“ napsala například na Facebooku paní Inka.

Plně naočkovaní cestovatelé z EU nemusí v Británii do karantény

Zahraniční

Odeslat formulář je nutné proto, aby na e-mail dorazil QR kód, jímž se člověk prokáže kontrole na letišti, případně namátkové kontrole v pohraničí. Ve formuláři cestující uvádí, z jaké země se vrací, jakým dopravním prostředkem a zda nepřišel v posledních 14 dnech do kontaktu s nakaženým covidem. Musí také uvést adresu, na které se bude zdržovat v případě karantény, tyto adresy může uvést dokonce tři. Pro odeslání stačí vyplnit alespoň jednu, ale správně. Cestující naleznou formulář na této adrese: https://plf.uzis.cz/

Hrozí tučná pokuta

V praxi jde o to, že např. u města nestačí napsat Praha, ale je třeba vybrat ze sloupce nápovědy Praha (hlavní město Praha). Poté se zadává číslo popisné a orientační z nabídky a až poté ulice. Na mobilu s pomalejším internetem se však nápověda ukazuje se zpožděním, pokud člověk vypíše celou adresu ručně, nejde odeslat a objeví se červeně oznámení: Uveďte alespoň jednu adresu v ČR.

Změna na mapě cestovatele: Nizozemsko, Španělsko a Baleáry v tmavě červené

Domácí

Někteří lidé také mají problém své bydliště v nabídce našeptávače dohledat. V takových případech lidé na internetu i někteří průvodci radí nouzově zakliknout alespoň „nějakou nejbližší funkční adresu“, i když tak formulář zčásti ztrácí smysl.

Jak Právu potvrdila mluvčí cizinecké policie Renata Grecmanová, potvrzení o odeslání příjezdového formuláře kontrolují na letišti a namátkově i hlídky v blízkosti státních hranic. Nouzově je možné vyplnit formulář na letišti na erárním počítači.  Při silniční kontrole záleží na trpělivosti a ochotě policisty, zda nechá člověka formulář doplnit a odeslat na místě. Pokud to ale odmítne nebo třeba nemá chytrý telefon s přístupem na internet, je to problém.

Stovky Čechů postihla v cizině karanténa. A nebylo to zadarmo

Koronavirus

„V případě, kdy si osoba nesplní povinnosti, která vyplývají z ochranných opatření ministerstva zdravotnictví, je věc postoupena krajské hygienické stanici k projednání takového přestupku,“ uvedla Grecmanová. „Za porušení povinnosti vyplnit příjezdový formulář, podrobit se testům, eventuálně za porušení karantény hygiena ukládá pokutu od 2000 do 20 tisíc korun,“ sdělila na dotaz Práva Hygienická stanice hlavního města Prahy. Ta jen letos uložila za uvedené přestupky pokuty za více než čtyři miliony korun.

PŘEHLEDNĚ: Co je třeba mít při cestování po ČR a co při cestě do ciziny

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám