Hlavní obsah

Sokola podpořili i poslanci ČSSD

Novinky, ČTK, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Filozof Jan Sokol se na společném jednání poslaneckého a senátního klubu soc. dem. dočkal podpory a stal se kanditátem ČSSD na post hlavy státu. Předtím se svého záměru kandidovat vzdal Senátor Richard Falbr. Kandidatura Jana Sokola je přitom již v Senátu připravena. Čekalo se tak na stanovisko poslanců soc. dem.

Foto: Pavel Jaňurek

Karvinské náměstí

Článek

Falbr svůj postoj oznámil za přítomnosti Jana Sokola, jemuž zákonodárci soc.dem. kladli otázky jako potenciálnímu kandidátovi ČSSD a koalice. Falbr řekl, že nechce narušovat dohodu podle níž by se Sokol mohl stát kandidátem vládní koalice. Poté se Sokol dočkal podpory ve většinovém hlasování. Podporou poslanců soc. dem. podmiňují předložení Sokolovy kandidatury v Senátu představitelé spřízněných klubů. Senátoři by Sokola oficiálně navrhli, pokud bude jeho nominace předložena i v Poslanecké sněmovně.

Urban: Sokol má většinovou podporu klubu

Sokol má ve Sněmovně podporu velké většiny poslanců ČSSD. Podle jejich šéfa Milana Urbana bude proti Sokolovi zhruba jen osm ze 70 členů jeho klubu. Lidovci a unie opakovaně dali najevo, že Sokola rádi podpoří, pokud jeho kandidaturu s jasně vyjádřenou podporou navrhne i ČSSD. Sokol by se tak stal kandidátem celé vládní koalice a o prezidentství by soupeřil s čestným předsedou ODS Václavem Klausem. Třetí parlamentní volba hlavy státu se bude konat příští týden v pátek 28. února.

Sokolovu kandidaturu napodepsali dva senátoři ČSSD

Sokolovu kandidaturu v Senátu kromě 9 sociálních demokratů podepsali také předseda Klubu otevřené demokracie Edvard Outrata (za US-DEU) a šéf lidoveckých senátorů Josef Kaňa. "Podepsal to i Richard Falbr," uvedl předseda senátorů ČSSD Petr Smutný. Senátor ČSSD a bývalý odborový předák v pondělí oznámil, že je ochoten se o kandidaturu ucházet, pokud se poslanci ČSSD dnes po poledni na společném jednání se senátory neshodnou na Sokolově nominaci - [celá zpráva].

Smutný dodal, že bude chtít ještě získat podpisy zbývajících dvou senátorů ČSSD, kteří úternímu jednání klubu nebyli přítomni. Stejně tak Kaňa a Outrata nechají podepsat nominační listinu ve svých klubech. Sokol by navíc mohl počítat i s hlasy z pětičlenného klubu Nezávislí.

Zeman do přímé volby?

Spekulace o možné účasti Miloše Zemana v přímé volbě však napětí v ČSSD zvýšily. Jeden z poslanců ČTK řekl, že pokud zkrachuje i třetí parlamentní pokus zvolit hlavu státu, šéf strany Vladimír Špidla už pozici "neustojí".

Špidla se zatím nechtěl ke zprávám o Zemanovi vyjádřit. Bývalý předseda strany dnes z Vysočiny vzkázal, že "za současného vedení" ČSSD se přímé volby rozhodně nezúčastní. Dosud účast ve všelidovém hlasování vylučoval úplně.

Jeden ze sympatizantů Miloše Zemana, místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, dnes ČTK řekl, že o možné účasti expředsedy strany v přímé volbě "slyšel v kuloárech". Také on prohlásil, že teď je důležité sjednotit se na podpoře Sokola. "Jan Sokol by měl být kandidátem vládní koalice," řekl Škromach.

Reklama

Související články

KSČM otevírá Klausovi cestu na Pražský hrad

Vedení KSČM i její vyjednávací tým nemají obavy, že ztratí své voliče, pokud se díky nim na Hrad dostane Václav Klaus. Dávají mu přednost, protože větší...

Výběr článků

Načítám