Hlavní obsah

Šéf ČSSD přemlouval zemanovce mezi čtyřma očima

Novinky, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na rozhovory mezi čtyřma očima si k sobě na Úřad vlády nyní zve předseda ČSSD Vladimír Špidla poslance své strany, aby zjistil, zda má jím navržený prezidentský kandidát exministr školství Jan Sokol dostatečnou podporu. Špidla se snaží zlomit stoupence expremiéra Zemana, kteří by mohli volbu bojkotovat.

Foto: Martin Bílík

Pozvánka

Článek

Na poslední chvíli se evidentně snaží předejít skandálu v soc. dem., kdy se o nominaci většina zákonodárců dozvěděla pouze ze sdělovacích prostředků. Špidla nejspíš chtěl mít jasněji i před včerejší noční schůzkou s koaličními partnery. Těsně předtím na Frekvenci 1 uvedl, že podpora pro Sokola narůstá.

V ČSSD to vře

Zákulisních intrik v ČSSD mají nyní kromě komunistů dost i někteří lidovci. Atmosféra ve vládní koalici je tak poměrně napjatá. Někteří lidovci a unionisté nevylučují dokonce ani podporu opozičnímu kandidátovi Václavu Klausovi, pokud by hrozilo, že dokonce ani na třetí pokus nebude zvolen Havlův nástupce.

"Byl to opravdu rozhovor mezi čtyřma očima a velmi upřímný z obou stran. Víc otevřená debata už asi být nemohla," řekl na dotaz Práva poslanec Miroslav Svoboda. Netajil se, že Špidlovi sdělil výhrady k vedení strany i ke způsobu, jakým se projednávala nominace prezidentského kandidáta.

Také Karel Šplíchal potvrdil svou včerejší návštěvu u Špidly ohledně Sokola. "Informoval jsem ho mimo jiné také o stanovisku Svazu bojovníků za svobodu k této volbě (Sokola), které je odmítavé," řekl včera na dotaz Práva. Ve Strakovce byl také Robert Kopecký, kterého se však nepodařilo zastihnout.

"Jedl bavorské vdolečky," ironicky častují někteří sociální demokraté v kuloárech Sokola, který označil poválečný odsun sudetských Němců za "hanebnost" a je pro jednání s těmito Němci na vládní úrovni.

Někteří členové soc. dem. jsou nespokojeni, že nominace Sokola nebyla projednána v poslaneckém i senátorském klubu a že ani o tom nejednaly příslušné stranické orgány. "Tady nejde o žádné aktivity zemanovců, protizemanovců či jiných křídel. Je to otázka řízení soc. demokracie," soudí poslanec, který nechce být jmenován.

Podle dobře informovaných zdrojů Špidla u Sokola vyzdvihuje jeho podíl na protlačení Listiny práv a svobod do ústavy a zamítavý postoj ke kandidatuře Zemana odůvodňuje tím, že má expředseda "špatné jméno" v Evropě. "To je lež jako věž a nikdy jsem se s tím ve světě nesetkal," sdělil Právu místopředseda soc. dem. Petr Lachnit.

Jeden jeho stranický kolega k tomu poznamenal, že i kdyby měl Špidla pravdu, tak jak mohl od "člověka s takovým renomé" převzít vedení ČSSD. "Vždyť je to všechno postavené na hlavu. Strana tak odhodila veškeré know how a můžeme začít od nuly. I takový Mirek Topolánek prohlásil, že Klaus je pro ODS značka," dodal.

Premiér chce také hlasy komunistů

Další soc. dem. soudí, že až na nadcházejícím sjezdu se bude "lámat chleba", neboť spousta lidí se snaží držet stranické problémy pod pokličkou. "Špidla to nebude mít jednoduché," odhadují nálady ve straně.

Za chybu považují někteří soc. dem. i to, že dvě nejvyšší ústavní funkce (prezident a šéf Senátu) by měly být obsazené lidovci a další dvě (premiér a předseda Sněmovny) ČSSD. "Hostina se vysloveně odehrává na účet ODS. Kde zůstala předsevzetí, že v parlamentní demokracii nelze druhé válcovat?" uvedl jeden z poslanců ČSSD.

"Problém není v tom, zda Sokol najde podporu celé koalice. Problém je v tom, zda najde podporu celého poslaneckého klubu soc. dem.," řekl včera Právu vicepremiér a šéf US-DEU Petr Mareš s tím, že unionističtí zákonodárci budou pro Sokola hlasovat, "pokud bude skutečně zaručena důvěryhodná podpora i ze strany soc. dem.".

Špidla se pokusí získat také komunisty k podpoře Sokola. Do konce týdne by se z jeho iniciativy měla uskutečnit schůzka s šéfem Miroslavem Grebeníčkem a místopředsedou Sněmovny Vojtěchem Filipem.

Tito komunističtí představitelé odmítli zatím cokoliv komentovat s tím, že poslanecký klub se nominací Sokola bude zabývat až 18. února. Není vyloučeno, že na poslední chvíli vyrukují ještě s kandidátem, nikoliv stranickým, ale všeobecně přijatelným. Jeho jména však úzkostlivě tají.

I když by KSČM ráda viděla na Hradě levicově orientovaného prezidenta, tak stále upřednostňuje zvolení hlavy státu ve třetí volbě. Objevují se přitom hlasy, že by bylo lepší mít na Hradě Klause než Sokola.

"Když dáte na misku vah Klause a Sokola, tak není o čem mluvit, protože jednoznačně se převáží přízeň na stranu čestného předsedy ODS," řekl včera Právu komunistický poslanec, který si nepřál být jmenován.

Poznamenal, že navíc Klaus má příznivé renomé ve světě, a jeho postoje ke vztahům s Německem a Rakouskem jsou jim blízké, stejně jako k EU či k případnému útoku na Irák. "I za současné mezinárodní situace se nám proto jeví stále přijatelnější a je i dostatečně reprezentativní," uvedl jiný zákonodárce KSČM. Přestože nechce předjímat rozhodnutí klubu, jak dodal, už některá zveřejněná vyjádření kolegů dokumentují, že Sokol nemá u nich velkou naději.

"Raději Klaus než další pat"

Někteří lidovci a unionisté naznačují, že pokud zkrachuje dohoda na koaličním vládním kandidátovi na prezidenta, budou mít nutkání hlasovat na schůzi 28. února pro Klause. "Už ve druhé volbě jsem v posledním kole hlasoval pro Klause, protože si myslím, že na prezidentování má a pokud nejsme schopni se domluvit, je lepší to ukončit jeho zvolením než dalším patem," řekl Právu jeden z lidovců.

Místopředseda US-DEU František Pelc včera připustil, že by tato logika mohla u někoho zafungovat. "Pakliže by bylo zjevné, že by měl (vládní kandidát) slabou podporu a byl by tam velký rozdíl mezi ním a Václavem Klausem, pak nevylučuji, že ve třetím kole část lidí, kteří nefavorizují Klause, bude mít tendenci posílit jeho postavení," řekl Právu Pelc.

Reklama

Související články

Favoritem na Hrad exministr Sokol

Favoritem ve výběru vládního kandidáta na prezidenta je exministr školství v někdejší Tošovského vládě Jan Sokol (66), který má blízko k lidovcům a Unii...

Komunisté možná dají hlas Klausovi

Prioritou KSČM je zvolit ve třetí volbě prezidenta, a proto dává ještě poslední příležitost vládní koalici přijít s vhodným kandidátem, i když v úspěch...

Výběr článků

Načítám