Hlavní obsah

Sobotka: Zimolova kauza ČSSD poškozuje. Hejtman míří na Hrad

Právo, Karolina Brožová

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se ostře ohradil proti tvrzení odstupujícího jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly, že jeho kauzu chaty na Lipně koordinoval někdo z vedení soc. dem. Podle Sobotky Zimolova kauza poškozuje celou stranu. Hejtman se ve středu na vlastní žádost setká s prezidentem Milošem Zemanem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Vedení ČSSD nemá s kauzou chaty Jiřího Zimoly ani se záležitostí mnohamiliónových odměn některých lidí ve vedení jihočeských nemocnic nic společného,“ napsal Právu Sobotka.

„Tyto kauzy, spojené s hejtmanem Zimolou, ale bohužel ČSSD vážně poškodily, a to nejenom v jižních Čechách. Zimola by neměl hledat chyby u druhých, ale výhradně u sebe,“ dodal premiér.

Narážel tím zřejmě na fakt, že podle průzkumu CVVM by v dubnu (tedy po provalení kauzy) volilo ČSSD o šest procentních bodů lidí méně než v březnu. Z 22 procent spadla podpora straně na 16 procent. [celá zpráva]

Kauzu řídí vedení ČSSD, míní Zimola

Zimola obvinil vedení ČSSD z řízení kauzy v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. „Nejsem naivní a vím, že odstranění Zimoly se hodilo, zvlášť když k tomu využijete politicky naivní a silně ambiciózní poslankyni (a předsedkyni jihočeského ANO Radku) Maxovou,“ řekl serveru Zimola. [celá zpráva]

„Nemám žádné důkazy, nicméně jsou stopy toho, že celá kauza byla koordinovaná některými lidmi z vedení ČSSD, na tom trvám,“ dodal.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola předal ve středu na krajském úřadě prezidentovi Milošovi Zemanovi keramické šachy.

Zimola nyní podle svých slov čelí také tlaku vedení, aby odešel z posledního místa kandidátky do Sněmovny. Vyškrtnutí odcházejícího hejtmana však jihočeská ČSSD odmítla.

Pro podporu si nyní jde hejtman na Pražský hrad. „Setkání se uskuteční na Hradě ve středu v 15 hodin, a to na žádost hejtmana Jiřího Zimoly,“ napsal Právu mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Zimola odchází z čela Jihočeského kraje poté, co se média začala zajímat o stavbu jeho chalupy na Lipně. Tu pro něj nechává postavit šéf jihočeských nemocnic Martin Bláha, který pobírá od kraje odměny sedm miliónů korun ročně. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Jihočeský hejtman vysvětloval domek na Lipně

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) vysvětloval v pondělí v Českých Budějovicích na mimořádné tiskové konferenci novinářům, jak je to se stavbou jeho...

Výběr článků

Načítám