Hlavní obsah

Pozemek na Lipně pro Zimolův dům za zlomek ceny? Hejtmanův známý ví, jak na to

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slupečná/Lipno nad Vltavou
Aktualizováno

Nové otazníky vyvstávají nad stavbou rekreačních domků, které staví v atraktivní části Lipna nad Vltavou na Slupečné na svých pozemcích Martin Bláha, ekonomický ředitel Nemocnice České Budějovice, jenž je i předsedou představenstva společnosti Jihočeské nemocnice. Jde přitom o stavbu mj. pro jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD) a jeho náměstka Jaromíra Slívu (ČSSD).

Areál Na Slupečné na Lipně, kde hejtman Zimola koupil důmVideo: TV Jéčko

 
Článek

Bláha v pondělí, když s hejtmanem k tématu svolali mimořádnou tiskovou konferenci, řekl: „Já jsem v roce 2012 koupil pozemek v lokalitě Slupečná v Lipně nad Vltavou. Dohromady se zasíťováním a přípravnými pracemi mě přišel na 2,3 miliónu korun. Byl zbytečně velký, abych jej využil jen já, tak jsem se rozhodl, že se na něj vejdou až čtyři malé rekreační domky s plochou něco málo přes sto metrů čtverečních.“

Dodal, že v roce 2015 uzavřel smlouvu o spolupráci se Zimolou a Slívou, jejíž součástí bylo ustanovení o budoucí kupní smlouvě.

Bláha však neřekl významnou skutečnost. Pozemek o výměře 2911 metrů čtverečních v roce 2012 nekoupil od společnosti 1. solární ck, s. r. o., sám, ale s Romanem Najbrtem, který provozuje restauraci v Českém Krumlově.

Cena za metr čtvereční byla více než výhodná

Bláha podle kopie kupní smlouvy, kterou má Právo k dispozici, získal dvě třetiny pozemku a Najbrt třetinu. Zaplatili za něj milión korun. Přitom v té době se metr čtvereční v takovýchto atraktivních lokalitách i bez zasíťování prodával kolem 1500 korun za metr a někdy i výrazněji víc.

Už v únoru 2013 navíc došlo k první podivné změně. Bláha a Najbrt uzavřeli dohodu o zrušení a vypořádání spoluvlastnictví k nemovitosti, kterou má Právo rovněž k dispozici.

Z ní vyplývá, že pozemek se rozděluje na šest menších pozemků, z nichž tři mají velikost 574 metrů čtverečních, jeden 865 metrů čtverečních, další 110 metrů čtverečních a poslední 216 metrů čtverečních.

Proč prodělal čtvrt miliónu?

Bláha se stal výlučným vlastníkem pěti a Najbrt jen jednoho pozemku o velikosti 574 metrů čtverečních. Přestože touto transakcí získal Bláha ke svým dvěma třetinám dalších 397 metrů čtverečních, nechtěl za ně Najbrt finanční úhradu. Ve smlouvě doslova stojí, že žádná strana nepožaduje ničeho na vzájemné vypořádání včetně případných finančních náhrad.

Tím ale kolotoč změn neskončil. V květnu 2013 vznikla mezi oběma muži kupní smlouva o převodu nemovitosti. Na jejím základě získal Bláha zbývající šestou parcelu o ploše 574 metrů čtverečních na lipenské poměry za neuvěřitelnou cenu 100 000 korun, což je pouhých 175 Kč za metr čtvereční.

V této lokalitě se nyní už pohybují ceny za metr čtvereční od 1500 až po 2300 korun za metr čtvereční, což si Právo ověřilo u několika realitních kanceláří. Najbrt tak během jediného roku dokázal prodělat na lukrativních pozemcích na Lipně bezmála čtvrt miliónu.

Má ten pán k prodeji ještě více takových pozemků? Hned je kupuji.
řekl developer

„Děláte si ze mě legraci, to není možné. Má ten pán k prodeji ještě více takových pozemků? Hned je kupuji,“ řekl s nadsázkou a nedůvěřivě kroutil hlavou  jeden z Právem oslovených developerů.

Zmíněné přeprodávání a převádění pozemků pak stavějí výstavbu domků do nového světla. Ukazuje se, že 970 metrů pozemků, které původně vlastnil Najbrt, přišlo Bláhu jen na zmíněných sto tisíc a metr získal za necelých sto korun. Celkem jej pak jeden metr čtvereční zmíněné parcely o výměře 2911 metrů stál pouhých 263 korun.

Foto: Věra Keilová, Právo

Areál Slupečná musí dostat novou kanalizaci, aby už odtud voda nestékala do domů místních obyvatel.

Je pak logické, že cena domků s pozemky pro hejtmana i jeho náměstka je minimálně o milión nižší, než jsou ceny za obdobné objekty s pozemky v této lokalitě. Bláha na tiskovce v pondělí tvrdil, že hejtman mu zaplatí za dům kolem 4,6 miliónu korun a Slíva asi o 200 tisíc méně.

Tržní cena domů je podstatně vyšší

Inzeráty realitních kanceláří RE/MAX AB Normal či Ardo Reality, s. r. o., pro srovnání nabízejí na Lipně ke koupi domky obdobného vzhledu a provedení za sumu kolem šesti miliónů korun a více, a většinou na menších parcelách.

Právo požádalo Bláhu o vysvětlení, proč na tiskové konferenci nehovořil o společníkovi, když s ním pozemek kupoval. „Měl jsem připraveno všechno, ale nakonec jsem to neřekl, protože se na to nikdo neptal. Ten čtvrtý se brzy rozhodl, že do toho nepůjde,“ reagoval na dotaz Bláha.

Nedovedl vysvětlit, proč následovala nestandardní transakce, na níž jeho spolukupující prodělal téměř čtvrt miliónu. „Já si nepamatuji ty věci, jak šly po pravdě.“ Na dotaz, zda o Najbrtově účasti věděl hejtman, Bláha řekl, že je to otázka na hejtmana.

Pro mě vždy logicky byla podstatná výsledná cena domku, která se mně zdála přiměřená, a proto jsem jej také koupil. Nic víc, nic míň.
Hejtman Zimola na Facebooku

Právo se pokoušelo kontaktovat i hejtmana Zimolu, ten však nebral mobil a na SMS odpověděl, že je na jednání Asociace krajů a nemůže mluvit.

Během dne se pak ke kauze vyjádřil alespoň na Facebooku. Uvedl, že cena domku, kterou částečně platí ze svých úspor a částečně si na ni bude brát hypotéku, je cena tržní a v místě obvyklá. Není podle něj nijak podezřele nízká ani vysoká.

„Za kolik a od koho kupoval nezasíťovaný pozemek původní investor, se mě nijak netýká, nevím to a ani jsem po tom nikdy nepátral. Pro mě vždy logicky byla podstatná výsledná cena domku, která se mně zdála přiměřená, a proto jsem jej také koupil. Nic víc, nic míň,“ uvedl Zimola.

Reklama

Související články

Jihočeský hejtman vysvětloval domek na Lipně

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) vysvětloval v pondělí v Českých Budějovicích na mimořádné tiskové konferenci novinářům, jak je to se stavbou jeho...

Výběr článků

Načítám