Hlavní obsah

Zimolův známý znovu vysvětloval, jak kupoval pozemek s domy pro hejtmana

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Ekonomický ředitel Nemocnice České Budějovice Martin Bláha přišel v pondělí na tiskovou konferenci v Českých Budějovicích vyzbrojený smlouvami a výpisy z účtu. Už podruhé musel novinářům vysvětlovat, jak platil za pozemek na Slupečné v Lipně nad Vltavou, kde jsou stavby i pro jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD) a jeho náměstka Jaromíra Slívu (ČSSD).

Foto: Václav Pancer, ČTK

Rekreační objekty ve Slupečné u Lipna nad Vltavou, kde si jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) nechává stavět dům, jenž zatím patří předsedovi představenstva jihočeských nemocnic Martinu Bláhovi.

Článek

Tentokrát zmínil i úlohu Roman Najbrta, který byl podle první smlouvy spoluvlastníkem jedné třetiny pozemku. Potom, ale prý z projektu odstoupil.

„Na výpisu z účtu je patrné, že dvě třetiny pozemku jsem platil já 11. 5. 2012. Podle smlouvy měl třetinu platit Roman Najbrt a požádal mě, zda bych částku nemohl zaplatit za něj, což se také stalo 14. 5. a znovu to dokládám svým výpisem z bankovního účtu,“ konstatoval k pozemku, který vyšel na milión korun Bláha.

Zdůraznil, že tedy uhradil celou část pozemku, přestože Roman Najbrt se stal vlastníkem třetiny pozemku. „V tomto směru jsem dal Romanu Najbrtovi půjčku a věřil, že jí vrátí. Do třech měsíců se Roman Najbrt rozhodl, že projekt úplně opustí a proto převedl i ten menší získaný podíl dohodou o narovnání na mě,“ konstatoval Bláha s tím, že Najbrt rozhodně na koupi pozemků nemohl prodělat.

Pozemek byl specifický, tvrdí Bláha

Šéf představenstva jihočeských nemocnic je také přesvědčený, že cena pozemků, za kterou je kupoval,  byla v místě obvyklá a nikoliv nižší. Bláha zaplatil za pozemek o výměře 2911 metrů čtverečních jen milión korun, ačkoliv se v okolí pohybovaly pozemky i v daleko vyšší hodnotě.

„Ten pozemek nebyl lukrativní, ale naopak velmi problematický. Vedl přes něj hlavní řad vody pro Loučovice a pro Lipno. Museli jsme jej přeložit. Více než třetina pozemku byla pod úrovní veřejné spádové kanalizace. Nebylo vůbec zřejmé, že se podaří pozemek připojit,“ uvedl Bláha. Podle něho prý musela být cena pozemku nižší, než pozemků, které jsou běžně dostupné k veřejným sítím.

„Okolní pozemky skupovala společnost za 650 korun za metr čtvereční. Následně je prodávala už s hotovými stavbami za 1273 korun za metr čtvereční. Já jsem musel dále platit věcné břemeno pro souseda, čtvrtinu nákladů na cestu, přivedení kanalizace a přeložku hlavního vodovodního řadu. Až tyhle náklady spolu s kupní cenou udělaly srovnatelnou cenu, která je u desítek okolních pozemků běžná a obvyklá,“ prohlásil Bláha. Prý to byla jenom jeho několikaletá práce, která zvedla pozemek z 360 korun na 650 korun za metr čtvereční.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Už na předchozí tiskové konferenci Bláha vysvětloval, že pozemek v lokalitě Slupečná byl pro něho příliš velký, vejdou se na něj čtyři rekreační domky, a proto uzavřel v roce 2015 smlouvu o spolupráci se Zimolou a Slívou, jejíž součástí bylo ustanovení o budoucí kupní smlouvě.

Zimola i Slíva už zaplatili Bláhovi za stavbu domů každý dvoumiliónovou zálohu. Hejtmanův dům by měl stát kolem 4,7 miliónu korun. „Cena domku, kterou částečně platím ze svých úspor a částečně si na ni budu brát hypotéku, je cena tržní a v místě obvyklá. Není nijak podezřele nízká ani vysoká,“ podotkl Zimola.

Reklama

Související témata:

Související články

Jihočeský hejtman vysvětloval domek na Lipně

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) vysvětloval v pondělí v Českých Budějovicích na mimořádné tiskové konferenci novinářům, jak je to se stavbou jeho...

Výběr článků

Načítám