Hlavní obsah

Sobotka ukázal priority do voleb: kariérní řád učitelů a mezinárodní smlouvy

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by do konce volebního období chtěl prosadit zavedení kariérního řádu učitelů, dohody mezi EU a Kanadou a pařížskou klimatickou dohodu. Sobotka ví, že pokračování červnové schůze Sněmovny, která je jednou z posledních v tomto volebním období, je pro případné schválení některých norem klíčové. Spoléhá proto na dohody s koaličními partnery, neboť z opozice zaznívá vůči matériím řada výhrad.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve Sněmovně

Článek

„Je třeba se obrátit na předsedy poslaneckých klubů. Já vycházím z toho, na čem jsme se dohodli na koaliční radě. Všechny strany potvrdily, že kariérní řád, smlouva s Kanadou i klimatická dohoda jsou prioritami vládní koalice pro poslední dny, které ještě budeme trávit ve Sněmovně,” řekl v úterý Sobotka.

Premiér zároveň připustil, že už poslancům nezbývá příliš času. „Máme červencovou schůzi a pak jednání na začátku září,” připomněl. Ve Sněmovně se přitom podle něj bude odehrávat přetlačovaná. „Byl bych ale nerad, aby obětí té přetlačované mezi poslaneckými kluby byli učitelé, ale také ratifikace smluv,” řekl.

Jednotná není ani koalice

Učitelský kariérní řád, který počítá se zařazením pedagogů do tří stupňů od začínajících přes samostatné po vynikající, nestihli kvůli dalším bodům poslanci projednat koncem června. Předloha nemá podporu opozice a výhrady mají i zástupci ANO.

Pařížská klimatická dohoda budí mezi poslanci spory. Ani po čtyřech dosavadních pokusech ji nepustili k projednání výborům. Předmětem debat je mimo jiné závaznost a důsledky dohody, která signatáře zavazuje ke snižování emisí skleníkových plynů. Podle Sobotky by byla ostuda, kdyby Česko během tohoto volebního období ratifikaci nedokončilo.

Kontroverze vzbuzuje také ratifikace dvou smluv mezi Evropskou unií a Kanadou, Smlouvu o strategickém partnerství by dolní komora měla schválit. Související hospodářskou a obchodní dohodu (CETA), která by měla od příštího roku začít odstraňovat většinu cel a poplatků mezi Unií a Kanadou, Sněmovna zatím jen rozjednala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám