Hlavní obsah

Sobotka: Koaliční smlouvu podepíšeme 6. ledna, bude i seznam ministrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéfové soc. dem., hnutí ANO a lidovců podepíšou koaliční smlouvu 6. ledna. V té době bude už také hotový seznam navržených ministrů, který předá předseda ČSSD a zřejmě i premiér nové vlády Bohuslav Sobotka prezidentovi. Sobotka to řekl po nedělním jednání lídrů vznikající koalice. Vláda by měla mít 17 členů, a ne původně diskutovaných 18.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéfové rodící se koalice Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek.

Článek

"Po dnešku je zřejmé, jak přesně bude složena vláda, jaká bude odpovědnost jednotlivých politických stran za nominované členy vlády," řekl Sobotka.

Sociální demokraté budou mít premiéra, ministra zahraničních věcí, ministra vnitra, ministra průmyslu, ministra práce a sociálních věcí, ministra zdravotnictví a ministra školství a také ministra bez portfeje pro legislativní radu vlády, problematiku lidských práv a rovných příležitostí.

Sobotka však konkrétní jména neuvedl. "Pokud jde o ty resorty, které bude mít na starosti sociální demokracie, tak o tom já ještě chci nejprve informovat užší vedení strany. Pak zveřejním jména," řekl.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš řekl, že na ministra obrany navrhuje Martina Stropnického, na ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou, na ministra životního prostředí poslance Richarda Brabce. Ministryní spravedlnosti by měla být poslankyně a profesorka Helena Válková. Babiš by měl být ministrem financí a vicepremiérem pro ekonomiku. Post ministra dopravy je zatím podle něj otevřený.

Prezident Miloš Zeman ale už dříve řekl, že chce, aby ministerstva řídili lidé s dostatečným odborným zázemím. Nejmenoval by proto například Stropnického, pokud by byl nominován na ministra obrany.

"Já nevím, proč by některá jména neměla projít přes Hrad," poznamenal Sobotka. "Nemyslím si, že by pan prezident měl mít důvod pro nějaké výhrady ke složení vlády, tak jak se na něm případně koalice shodne," dodal. "Platí také, že koalice na tom návrhu, který předloží, bude trvat," zdůraznil. Věří, že prezident nebude jmenování vlády komplikovat.

Lidovci nic rozporovat zřejmě nebudou

"Já jsem ještě diskutoval s panem Sobotkou o pozici pana Stropnického. Tak zatím to vypadá tak na té obraně," řekl Babiš.

Lidovci přijali nabídku tří ministerských křesel – ministra zemědělství, kultury a bez portfeje. [celá zpráva]

Ministrem zemědělství má být místopředseda strany Marian Jurečka, ministrem kultury poslanec Daniel Herman a ministrem bez portfeje pro vědu a inovace předseda strany Pavel Bělobrádek. "My nic rozporovat asi nebudeme, je samozřejmě potřeba, aby se vyřešila situace s lustračním osvědčením pana předsedy Babiše," řekl Bělobrádek novinářům. Babiš řekl, že nemá žádný problém se jmény z ostatních stran.

Související témata:

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání. Na snímku Pavel Bělobrádek s manželkou.

Lídry vznikající trojkoalice ještě čeká setkání s hlavou státu. "Pan prezident má v plánu setkat se s předsedy možných koaličních stran, aby se ujistil o podpoře vlády v Poslanecké sněmovně," sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám