Hlavní obsah

Ministry za lidovce mají být Bělobrádek, Jurečka a Herman. Koalice dojednána

– Praha • Aktualizováno

Celostátní výbor KDU-ČSL na sobotním jednání odsouhlasil nabídku ČSSD na rozdělení míst ve vznikající vládě. Na ministerstvo kultury nominovali lidovci Daniela Hermana, zemědělství má vést Marian Jurečka a ministrem bez portfeje má být předseda strany Pavel Bělobrádek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek, předseda Pavel Bělobrádek, místopředseda Marian Jurečka a místopředsedkyně Zuzana Roithová

Článek

"Celostátní výbor KDU-ČSL dne 21. 12. 2013 na svém mimořádném zasedání schválil návrh na rozložení sil v budoucí trojkoaliční vládě, který vzešel ze společného jednání předsedů KDU-ČSL, ČSSD a hnutí ANO v pátek 20. 12. 2013," informovala v sobotu večer mluvčí strany Miriam Farská.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek ještě předtím uvedl, že strana by chtěla, aby jejich ministr bez portfeje měl na starosti vědu, výzkum a inovace.

„Celostátní výbor po 2,5hodinové intenzivní diskusi nakonec přijal nabídku a souhlasil, aby KDU-ČSL měla v budoucí vládě tři ministry,“ prohlásil po jednání širšího vedení strany místopředseda lidovců Marian Jurečka.

Rozhodnutí ale podle něj nebylo jednomyslné, několik členů vedení strany bylo proti.

Sobotka i Faltýnek lidovce pochválili

Šéf ČSSD a zřejmě budoucí premiér koaliční vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) pokládá sobotní rozhodnutí lidovců za realistické a konstruktivní. "Na základě úspěšného vyjednávání tak po třech dnech padla poslední překážka na cestě k formování již zcela konkrétního personálního složení nové vlády, kterým se nyní může vznikající koalice zabývat," řekl Sobotka.

"Je dobré, že se KDU-ČSL zachovala státotvorně a mužeme začít jednat o sestavení vlády," komentoval rozhodnutí lidovců šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám