Hlavní obsah

Sobotka: Babiš překročil hranici náckovství

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se ostře pustil do svého koaličního partnera - ministra financí Andreje Babiše kvůli jeho výrokům o táboře v Letech. Šéf hnutí ANO se podle Sobotky rozhodl politicky parazitovat na problémech soužití s Romy. Předseda vlády uvedl, že Babiš překročil hranici náckovství.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Mezi populismem a náckovstvím je velmi tenká hranice. Obávám se, že ministr financí ji teď svými výroky překročil. Člověk, který v naší zemi disponuje naprosto ojedinělou koncentrací ekonomické, mediální a politické moci, ukázal, že mu v honbě za hlasy není nic svaté,“ napsal Sobotka na svém facebookovém profilu.

Výrok Andreje Babiše o táboře v Letech u Písku
„Byly doby, kdy všichni Romové pracovali. To, co píší v novinách ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam,“ měl podle serveru Aktuálně ve čtvrtek říci ministr. Pod jednou z dalších fotografií je pak vyjádření, že za všechno může „šílená Marksová, ať si to vyřeší”.

Babišovi Sobotka vytkl, že se o problémy Romů nikdy nezajímal a najednou se s blížícími volbami rozhodl, že pojede do sociálně vyloučené lokality a bude se strašně divit, jak to tam vypadá.

Návštěva Andreje Babiše v romské lokalitě tak byla jen účelové předvolební divadlo
Bohuslav Sobotka (ČSSD), premiér

Sobotka zdůraznil, že Babiš za dva a půl roku, co je ve vládě, nepředložil žádný konkrétní návrh na zlepšení situace vyloučených lokalit. Naopak Babišovo hnutí osočil z toho, že právě ono všemožně brzdí přípravu zákona o sociálním bydlení.

„Návštěva v romské lokalitě tak byla jen účelové předvolební divadlo s cílem získat hlasy lidí naštvaných na chování části romské populace. Je jen otázka, zda na tuto návštěvu chtěl Andrej Babiš promyšleně mediálně upozornit ve stylu kampaně Donalda Trumpa, anebo zda se jen nekontroloval a řekl, co si myslí,“ míní Sobotka.

Babiš se omluvil

Babiše požádal, aby se seznámil s historií českého státu, aby se nemusel vymlouvat a svalovat svá slova na někoho jiného. Šéf státní kasy by se měl podle premiéra slušně omluvit. To už Babiš dopoledne udělal. Řekl, že odsuzuje holokaust i koncentrační tábory a že jeho slova byla vytržena v kontextu. [celá zpráva]

„Na jeho místě bych zajel do Let a na hodně dlouho sklonil hlavu před památníkem mužů, žen a dětí, kteří buď skončili svůj život v Osvětimi, nebo byli utýráni nelidskými poměry, které v tomto táboře panovaly. Možná to pomůže i jemu osobně,“ uzavřel předseda vlády.

Na dotaz, jestli zvažuje Babišovo odvolání, odpověděl, že to je problém hnutí ANO. „Nebudu odvádět pozornost od toho, co udělal, tím, že z průšvihu ANO udělám problém celé vlády a koalice. Soc. dem., lidovci ani vláda jako taková s tímto populismem nemají nic společného,” napsal Sobotka Novinkám v sms zprávě.

Na to reagoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Sobotkovo jednání označil za alibismus.

Šéf ODS Petr Fiala se pozastavil nad tím, proč Sobotka sedí s vicepremiérem dál ve vládě, když Babiš „překročil hranici náckovství”.

Do Babiše se už v pátek pustila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Vzkázala mu, ať si zajede k hrobům dětí. [celá zpráva]

Neví, o čem mluví

Andrej Babiš tvrdí, že byl jeho výrok vytržený z kontextu. „Rozhodně mým úmyslem nebylo popírat holocaust. Nicméně, teď je tento výrok zneužíván proti mně. Vůbec jsem neřešil tábor v Letech, ale vyloučené lokality na Šluknovsku,” sdělil Novinkám.

Připomněl, že problém s vepřínem v Letech dvacet let nikdo nic nedělal. „Až nyní jsme panem ministrem kultury Hermanem tento problém začali řešit a slíbil jsem mu, že peníze na odkup vepřína najdu,” uvedl Babiš.

Vicepremiér odmítá tvrzení, že hnutí ANO zneužívá otázku sociální vyloučených v předvolební kampani a blokuje řešení problémů související s bydlením sociálně vyloučených obyvatel. „Prostřednictvím MMR jsme předložili alternativu k návrhu MPSV, který byl nepromyšlený a legislativní nemožný. Vláda tento alternativní návrh schválila, takže nevím, o jaké blokaci mluví pan premiér,” uzavřel Babiš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám