Hlavní obsah

Babišovy výroky o Romech vytočily Marksovou: Zajeďte si ke hrobu dětí

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) se pustila do ministra financí Andreje Babiše (ANO) kvůli jeho výrokům, jež pronesl včera na romském sídlišti ve Varnsdorfu, z nichž některé už označil za neobratné. Marksová by Babiše poslala do Mirovic na hřbitov romských děti, jež zahynuly za holokaustu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) na archivním snímku ze Sněmovny.

Článek

Ve svém vyjádření se ministryně zejména podivuje na tím, že ji Babiš označuje za „šílenou Marksovou“, která „za všechno může“ a vyzývá ho ke schválení strategických opatření, která prý dosud odmítal.

„Z Čapího hnízda poprvé v realitě,“ odkázala Marksová na luxusní rekreační sídlo, které spadá pod Babišův Agrofert.

„Jak asi já mohu za situaci, která se tady posledních 20 let postupně vytvářela?“ ohradila se ministryně. Podle ní za vývoj sociálně vyloučených padá vina na obce, které ve spolupráci s realitními kancelářemi sestěhovaly Romy, kteří se svoji nízkou kvalifikací ztratili možnost výdělku, do poloprázdných sídlišť a tím vytvářely ghetta.

Výrok Andreje Babiše o táboře v Letech u Písku
„Byly doby, kdy všichni Romové pracovali. To, co píší v novinách ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam,“ měl podle serveru Aktuálně ve čtvrtek říci ministr. Pod jednou z dalších fotografií je pak vyjádření, že za všechno může „šílená Marksová, ať si to vyřeší”.

Chyba je podle Marksové na straně pravicových vlád, protože se s vyloučenými Romy nepracovalo, ale vytvořily se podmínky pro obchod s chudobou.

Dětem chybí náplň dne, plísní obec ministryně

„Na rozdíl od A. Babiše nepotřebuji předvolební kampaň ke zjištění, co lidé potřebují a jak žijí,“ uvedla s tím, že sociálně vyloučené lokality, ústavy pro postižené, děti a seniory navštěvovala už předtím, než se stala ministryní.

„Konkrétně ve Varnsdorfu jsme byli s kolegy Chovancem a Dienstbierem před více než dvěma lety. Zaujalo mě především obrovské množství dětí všeho věku, které tam bezprizorně pobíhaly. A naprosto mě ohromilo, že obec v té době pro ně nedělala vůbec nic,“ zdůraznila Marksová.

Podle ní obec pochybila například tím, že pro děti nezařídila prostory, kde by mohly smysluplně trávit volný čas a doučovat se do školy, ačkoli na to stát poskytuje dotace.

„Já se totiž nebavila jen s ‚bílou‘ stranou ulice, ale i s tou druhou, s romskými dětmi, které by takové zařízení uvítaly,“ napsala Marksová.

Upracovaly se romské děti k smrti? 

Podle serveru Aktuálně se Babiš bavil i s dětmi. Zajímat se měl o to, proč nejsou po ránu ve škole (byl první školní den - pozn. red.). Děti mu prý odvětily, že už tam byly, na což měl Babiš reagovat slovy: „Jen jestli nekecáte“.

„No, každý člověk žijící v reálném světě ví, že první školní den leckde nefunguje družina a děti jdou v devět domů,“ reagovala Marksová.

Do Babiše si rýpla také kvůli tomu, že prý nechápe nutnost posílení úřadů práce o 300 pracovníků, kteří by na sociálně vyloučené lokality dohlíželi.

„Stěžejním zákonem, který postupně umožní zredukovat sociálně vyloučené lokality a definitivně skončit byznys s chudobou, je zákon o sociálním bydlení. Očekávám, že náhle osvícený ministr financí bude první, kdo ho radostně podpoří,“ uvedla Marksová.

Na závěr vyzvala Babiše, ať si zajede do „cikánského pracovního tábora v Letech“ a k hromadnému hrobu dětí v přilehlých Mirovicích.

„Od každého jednoho - a je tam kolem 100 jmen - je tam datum narození i úmrtí. Že by se upracovaly k smrti?“ uzavřela Marksová.

Tábor v Letech u Písku
Tábor v Letech byl otevřen v srpnu 1940 jako takzvaný kárný pracovní. Stejné zařízení existovalo v Hodoníně u Kunštátu. V lednu 1942 se oba tábory změnily na sběrné, v srpnu pak byly v obou místech zřízeny cikánské tábory. Od té doby do května 1943 letským táborem prošlo 1308 Romů, mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 bylo převezeno do Osvětimi, kde byla většina povražděna. Podle odhadů bylo nacisty zavražděno 90 procent českých Romů.
zdroj: ČTK

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám