Hlavní obsah

Sněmovna schválila rozpočet na příští rok

Novinky, Barbora Zpěváčková, Renáta Bohuslavová
Praha
Aktualizováno

Poslanci ve středu schválili finální verzi státního rozpočtu na příští rok. Schodek bude 40 miliard korun. Menšinová vláda ANO a ČSSD neměla dostatek hlasů, aby takzvaný zákon roku protlačila. Museli jí pomoci komunisté, kteří kabinet tolerují. Prošly všechny jejich pozměňovací návrhy. Rozpočet dostane nyní k podpisu prezident Miloš Zeman, Senát o něm nehlasuje. Jednání jsme sledovali v on-line reportáži.

Záznam: Jednání poslanecké sněmovny ohledně rozpočtuVideo: Novinky.cz/psp.cz

 
Článek

On-line reportáž skončila. Děkujeme za pozornost.

22:11 - Poslanci schválili rozpočet na rok 2020. Podpořilo ho 108 poslanců z řad ANO, ČSSD a KSČM. Proti se postavilo 82 poslanců z ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN. Na hlasování se můžete podívat zde.

Rozpočet počítá s příjmy 1,578 bilionu korun a výdaji 1,618 bilionu korun.

Během hlasování o pozměňovacích návrzích, kterých bylo 160, poslanci přesunuli celkem dvě miliardy korun. Peníze navíc dali například malým obcím na školy a byty. Většinu návrhů ale Sněmovna odmítla.

22:10 - Zákonodárci odmítli opoziční návrhy ODS, Pirátů, lidovců, TOP 09 a STAN, aby na platy učitelů šlo až 5,5 miliardy navíc.

22:04 - Poslanci souhlasí s tím, že se v kapitole ministerstva vnitra se přesune 20,4 milionu korun z výzkumu a vývoje na programy prevence kriminality.

21:11 - Sněmovna odmítla návrhy šéfa poslanců ODS Stanjury na úsporu celkem 46 miliardy korun.

20:38 - Učitelé nedostanou tři miliardy korun navíc, jak prosazovali poslanci ČSSD Kateřina Valachová a Václav Votava.

20:30 - Sněmovna rozhodla, že policie dostane navíc 120 milonů korun na munici k výcviku střelby a na neprůstřelné vesty.

20:18 - 600 milionů navíc půjde i na sociální služby, 300 milionů korun půjde na nákup vlastnických práv ke kanalizacím a vodovodům.

20:15 - Poslanci podle očekávání souhlasili s tím, že menším obcím půjde 600 milionů navíc na opravy a výstavbu škol a bytů.

20:10 - Sněmovna začala hlasovat o pozměňovacích návrzích.

20:06 - Poslanci řeší proceduru hlasování.

20:05 - Ministryně hájí rozpočet s tím, že počítá s rekordními investicemi. Zdůraznila, že více peněz půjde do školství i do oprav silnic.

20:01 - Podle Schillerová byla v minulém roce Česká republika třetí nejlépe hospodařící zemí EU.

19:57 - Schillerová v závěrečném slovu žádala poslance, ať rozpočet podpoří. „Umožní našim občanům, že se budou mít lépe,” řekla ministryně.

19:50 - Výtky si šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) vyslechla i od poslance ODS a bývalého skokana na lyžích Jakuba Jandy. Ten se prý nediví, jak rozpočet vypadá, když ho sestavuje právnička.

19:36 - Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura se v závěru rozpravy obul do Babiše kvůli tomu, že není v sále.

19:17 - Do diskuze se hlásí ještě tři poslanci. Poté bude Sněmovna hlasovat o pozměňovacích návrzích, kterých je téměř 170.

18:51 - Jan Skopeček z ODS zkritizoval premiéra Babiše za to, že před několika lety sliboval vyrovnaný rozpočet, ale neustále předkládá návrhy rozpočtů s deficity. Dopolední projev Babiše označil Skopeček za „plácání”.

18:30 - Poslanec KDU-ČSL Jan Čižinský navrhuje, aby se na Pražském hradě zrušily kontroly a ušetřené peníze se přesunuly pro Bezpečnostní informační službu.

18:04 - Opozice Valachové vyčítá, že ne všichni poslanci chtějí podpořit navýšení peněz pro učitele. Psali jsme zde.

17:47 - Exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) hájí svůj pozměňovací návrh, podle kterého by měly jít na platy učitelů navíc tři miliardy korun. „Učitelé slyší, že dostanou patnáct procent přidáno, ale ještě to nikdy nedostali,” uvedla. Proti jejímu pozměňovacímu návrhu se staví šéf soc. dem. Jan Hamáček.

17:30 - Jednotliví poslanci vystupují a žádají o podporu svých pozměňovacích návrhů. Do diskuze se jich hlásí ještě sedm, jednání by proto nemuselo být až do půlnoci.

17:15 - Starostové zmínili znovuzavedení dotačního titulu pro obce na výstavbu mateřských škol. Vyhradit by chtěli 300 milionů korun navíc.

17:05 - Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek Sněmovně navrhl, aby se o rozpočtu mohlo hlasovat až do půlnoci. Poslanci to podpořili.

16:50 - S pozměňovacími návrhy postupně přichází i další opoziční poslanci. Šance na to, že by je ANO a ČSSD ale podpořili, je minimální.

16:38 - Svůj pozměňovací návrh představila i poslankyně KDU-ČSL Pavla Golasowská. Chce navýšit o 1,5 miliardy korun peníze do sociálních služeb. Současných 17,5 miliard je pod ní vzhledem k plánovaným výdajům nedostatečných.

16:30 - Další z nich, pirátský poslanec Lukáš Bartoň, požádal poslance, aby podpořili jejich návrh na zvýšení peněz na platy učitelů o pět nebo alespoň o tři miliardy. O obou návrzích budou poslanci hlasovat. „Budu se těšit, že alespoň jeden z nich projde,“ uvedl.

16:15 - Ke slovu se konečně dostali i řadoví poslanci. Nejmladší z nich Domik Feri z TOP 09 kritizoval v rozpočtu například slevy na jízdné pro studenty a důchodce.

15:50 - „Ropočet není vstřícný k těm, kteří by si to nejvíce zasloužili, k rodičům. Není to rozpočet budoucnosti,“ pokračoval další ze stranických lídrů Marek Výborný s tím, že vláda nemyslí na léta krize.

15:42 - Fiala kritizoval například nízké výdaje na dopravu, investice nebo do školství.

15:30 - Zatím se střídají jen předsedové s přednostním právem. Promluvila šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a šéf ODS Petr Fiala.

15:13 - K řečnickému pultíku přistoupil předseda STAN Vít Rakušan. „Vadí nám, že se vláda chová nezodpovědně. Jsme v době ekonomického růstu a netvoří rozpočtové rezervy a nepředstavuje nám ani žádný gejzír investic,“ řekl.

15:00 - Do debaty je přihlášeno ještě 17 poslanců. Hlasování o rozpočtu se čeká až v pozdních večerních hodinách.

14:47 - Slova se ujal ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Hovořil o tom, že by se Česko mělo místo montovny stát producentem a na to by se měla vláda v budoucnu zaměřovat.

„Tento rozpočet není žádný škrtací. V příštím roce se může stát ochlazování ekonomiky realitou, tak se vláda bude muset chovat tak, aby se nestal rok 2011 a nedošlo k seškrtávání výdajů,“ uvedl Zaorálek a dodal, že vláda musí naopak podporovat výdaje do sociální oblasti.

14:35 - Bartoš upozornil i na to, že vláda v rozpočtu počítá s penězi, které ještě nemá, a se zákony, které ještě neschválila. Jde tak například o daňový balíček. Ten během dne poslancům vrátil Senát.

Senát odmítl vyšší zdanění loterií a vkladů do katastru

Domácí

14:34 - „Nehlasujeme dnes o rozpočtu, ale o tom, zda souhlasíme s vládou, kterou vede trestně stíhaný premiér a má podporu komunistů,“ prohlásil na úvod svého vystoupení k rozpočtu šéf Pirátů Ivan Bartoš.

14:31 - Někteří poslanci předpokládají, že středeční jednání se protáhne, protože většina politiků bude chtít mluvit o obnovené kauze Čapí hnízdo.

Babiš je v kauze Čapí hnízdo opět obviněn, manželka už ne

Domácí

14:30 - Jednání Sněmovny pokračuje.

13:00 - Schůze Sněmovny je přerušena klasicky do 14:30.

12:56 - Slovo si vzal šéf Pirátů Ivan Bartoš, který kritizoval premiérův projev. „Každý proslov zahájí tím, že pan premiér dehonestuje ostatní, a následně zde posloucháme, jak on dělá všechno nejlíp,“ komentoval Bartoš.

12:55 - Babiš po třech hodinách ukončil svůj projev. „Dovolím si požádat o podporu rozpočtu, paní ministryně si s tím dala spoustu práce. Je to rozpočet pro lidi,“ řekl pět minut před obědovou pauzou.

12:50 - Proslov premiéra je opravdu velmi podrobný. Mluví například o mýtu či o vysokorychlostních tratích.

12:36 - Podobně se vyjádřil i poslanec KDU-ČSL Marian Jurečka. „Pan premiér často kritizuje Sněmovnu, že je to žvanírna, dnes už dvě hodiny hovoří k návrhu státního rozpočtu na rok 2020 a pojal to jako výčet všech ‚úspěchů‘ jeho vládního působení, a to až na úroveň toho, kdo vedle něj seděl na klimatické konferenci,“ napsal Jurečka na Twitter.

12:23 - Délku i obsah premiérova projevu glosují opoziční poslanci a přirovnávají ho k projevům Fidela Castra nebo Milouše Jakeše.

12:15 - Premiér se zastavil i u témat obrany a životního prostředí. Jednou z vládních priorit je podle něj ochrana klimatu. „Adaptaci na změnu klimatu bereme velmi vážně,“ pokračoval ve svém již déle než dvě hodiny trvajícím projevu Babiš.

11:40 - „Andrej Babiš ví, že předkládá špatný rozpočet. Tak mu nezbývá nic jiného než během svého projevu kritizovat minulost. Dělá to tak, jak je zvyklý: používá polopravdy a lži,“ komentoval předseda ODS Petr Fiala.

11:32 - Babiš začal hovořit o zdravotnictví, které podle něj bylo zkorumpované do doby, než na ministerstvo nastoupil Adam Vojtěch (za ANO).

11:20 - Rozpočet dlouhodobě kritizuje pravicová opozice. Poslanec ODS Jan Skopeček už na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně prohlásil, že vláda urychluje bobtnání státu a rozpočtem tuneluje budoucnost. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil rozpočet za neodpovědný.

11:12 - Dalším tématem projevu je Národní investiční plán. Premiér řekl, že ho představí 16. prosince.

11:06 - Babiš mluví už přes hodinu. Věnuje se investicím, vědě, výzkumu a inovacím.

10:45 - Za prioritu Babiš označil růst platů učitelů. „Chceme, aby to byla nejprestižnější profese,“ prohlásil Babiš. Opoziční strany navrhly v rozpočtu přesunout na platy učitelů další miliardy, s tím přitom ale Babiš nesouhlasí.

V ČSSD je dusno kvůli platům učitelů

Domácí

10:38 - Babišův projev na Twitteru komentují opoziční poslanci. „Člověk takhle ráno přijde do Sněmovny a najednou, hola hop, si připadá jako v zanedbané obecní latríně, dívajíce se otvorem do jejích útrob,“ popsal své pocity na sociální síti poslanec Pirátů Radek Holomčík.

„Premiér ve Sněmovně dojemně vypráví o auditu. Nemáte někdo kapesníky? Ne malý balení. Ale takovej ten velkej paklík, jak se z toho postupně samy vytahujou,“ uvedl poslanec TOP 09 Dominik Feri.

10:33 - Ve Sněmovně chybí ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Je totiž v Senátu, kde hájí daňový balíček.

10:25 - „Lidé nemají mít strach o budoucnost naší země, čeká nás skvělá budoucnost, vracíme se tam, kde jsme byli za první republiky,“ zdůraznil premiér. Obce, kraje, města se podle něj „topí v penězích“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš na jednání Poslanecké sněmovny o rozpočtu na rok 2020.

10:19 - Vláda ANO a ČSSD podle Babiše jako jedna z mála od revoluce plní to, co slíbila před volbami.

10:14 -  Babiš zdůraznil, že Česká republika má jeden z nejlepších veřejných rozpočtů v Evropě. „Máme se čím chlubit, Česká republika bohatne, zažívá nejlepší období své historie, je to i díky reformám vlád od roku 2014,“ míní premiér.

10:11 - Po dvaceti minutách řečnění o auditech se premiér vrátil k rozpočtu.

10:08 - „Pokud opozice vyzývá vládu, ať zveřejní audit, prosím vás, my nemáme co zveřejňovat. Budu rád, ať to pan primátor Hřib zveřejní. Klidně to zveřejněte, nemám s tím absolutní problém. Mám problém s tím, když se říká, že je to definitivní. Není to pravda,“ prohlásil Babiš. „Zkrátka se mě to netýká,“ dodal.

10:05 - Babiš přednesl svůj tradiční argument, že pomocí auditu Evropské komise ho chce opozice vyštípat z politiky.

Babiš: Neodstoupím, není důvod. A Unii se nic vracet nebude

Domácí

10:00 - „Včera (v úterý) se stalo to, že od rána do večera média krmila občany dezinformací, že Česká republika bude vracet peníze kvůli střetu zájmů Babiše. Znovu bych zopakoval, že to není pravda, že Česká republika nebude vracet peníze, protože na to není nejmenší důvod,“ prohlásil předseda vlády.

9:56 - Místo toho, aby premiér mluvil o rozpočtu, okamžitě stočil debatu k auditu Evropské komise o jeho střetu zájmů.

9:54 - Jako první si vzal slovo premiér Andrej Babiš (ANO). „Jsem kritizován, že málo vystupuju, tak dnes se to budu snažit dohnat,“ prohlásil v úvodu.

9:52 - Začíná jednání o státním rozpočtu na příští rok.

Poslanci budou hlasovat o pozměňovacích návrzích, kterých se sešlo přes 170. Zákonodárci chtějí přesunout v rozpočtu přes 180 miliard korun.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) avizovala, že pozměňovacích návrhů podpoří jen několik. „Trváme na tom, že podpoříme jen ty pozměňovací návrhy, které splňují tři kritéria. Nebudou znamenat velkou změnu struktury státního rozpočtu, má svoji logiku a smysl. Druhá podmínka je, aby byly v souladu s politikou vlády. Třetí, aby to bylo spojené s podporou rozpočtu jako celku,“ uvedla už v úterý Schillerová.

Komunisté pomohou schválit rozpočet, potvrdil Dolejš

Domácí

Návrhy komunistů projdou

Projít by měly čtyři návrhy KSČM, které už podpořil rozpočtový výbor. Schillerová podpoří také pozměňovací návrh Romana Onderky (ČSSD) na přesun 60 milionů korun na program právní podpory dětí a pozměňovací návrh poslance ANO Marka Nováka na přesun 20 milionů v kapitole ministerstva vnitra.

Rozpočet musí schválit většina Sněmovny, tedy 101 poslanců. Menšinová vláda ANO a ČSSD má dohromady 93 hlasů, pro rozpočet tak musejí hlasovat komunisté, kteří vládu tolerují. Senát o rozpočtu nejedná.

Celkové výdaje rozpočtu by měly dosáhnout výše 1,618 bilionu a příjmy 1,578 bilionu korun. Koalice ANO a ČSSD označuje za priority školství, růst životní úrovně a investice.

Státní rozpočet počítá s růstem důchodů od ledna 2020 měsíčně o 900 korun. Státní kasu to vyjde na 509 miliard korun. Průměrný starobní důchod by měl podle ministerstva financí dosáhnout 14 326 korun.

Příští rok by také měly růst platy učitelů o 10 procent. Rodičovský příspěvek se zvýší z 220 tisíc korun na 300 tisíc korun pro rodiče dětí, kteří budou aktivně pobírat příspěvek k 1. lednu 2020. Vláda také příští rok navyšuje platy zaměstnanců ve veřejné správě o 1500 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám