Hlavní obsah

Kalousek: Vláda vědomě zhoršuje stav veřejných financí

Právo, Jakub Svoboda

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek ve středu ve Sněmovně kritizoval vládní návrh rozpočtu. Podle něj vláda vědomě zhoršuje stav veřejných rozpočtů.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek na jednání Sněmovny.

Článek

Premiér Andrej Babiš před poslanci prohlásil, že návrh rozpočtu na příští rok je prorůstový. Souhlasíte s tím?

Tvrdím, že návrh rozpočtu je nezodpovědný, protože vláda vyvíjí takzvané negativní fiskální úsilí. To znamená, že vědomě svými kroky zhoršuje stav veřejných rozpočtů. A když si k tomu připočteme růst mandatorních a kvazimandatorních výdajů, který je rychlejší než růst příjmů, tak prostě státní rozpočet rok od roku, a bohužel i ten příští, výrazně snižuje odolnost proti ochlazení ekonomiky i proti krizi, což pak vždycky odskáčou ti nejslabší.

Sněmovna schválila rozpočet na příští rok

Domácí

Premiér také uvedl, že i když ekonomika výrazně zpomalí, vláda ji nezaškrtí, jako to udělala například Topolánkova vláda, v níž jste byl ministrem financí, ale bude do ní naopak pumpovat peníze.

Nám v době krize nic jiného nezbývalo než šetřit. Kdybychom nešetřili, tak jsme vystavili rozpočet obrovským problémům s dluhovou službou. Tenkrát byla situace na finančních trzích úplně jiná než dnes.

Vláda v době ekonomického růstu nemá co pumpovat peníze do ekonomiky, ale má provádět systémové reformy nebo šetřit na horší časy. Současná vláda bohužel dělá procyklickou politiku, kdy v době růstu pumpuje peníze do ekonomiky, a to je strašně neodpovědné.

Před finálním hlasováním o rozpočtu se sešlo asi 160 poslaneckých návrhů na přesuny peněz. Které z nich Sněmovna měla určitě podpořit?

Určitě pozměňovací návrhy, které naplňují vládní sliby učitelům. Protože ty sliby padly a učitelé si přidání o 15 procent určitě zaslouží. Podporujeme takové návrhy, které zvyšují podíl investic, které dávají víc peněz do vzdělání, bezpečnosti, zejména kybernetické bezpečnosti, protože jsme v kybernetické válce s Čínou a Ruskem, a na boj se suchem.

Nutno je ale dodat, že tak jak prošel rozpočet prvním čtením, tak neexistoval žádný pozměňovací návrh, který by ho mohl dostat do akceptovatelné roviny. Mohl vylepšit tu i onu prioritu, ale žádný pozměňující návrh z toho nemohl udělat dobrý rozpočet. Ten by z něj mohla udělat jen zásadní a systémová změna rozpočtové legislativy. A to je běh na delší trať než na jedno hlasování nebo na podzimní projednávání státního rozpočtu.

Národní rozpočtová rada doporučila upravit schvalování rozpočtu tak, aby návrh rozpočtu vždy vycházel z platné legislativy. Aby nepočítal třeba s příjmy v oblasti daňových zákonů, které ještě nebyly schváleny. Podporujete to?

Je to jedna z našich výhrad a bývalo to dobré pravidlo slušných rozpočtářů. Tato vláda se tím neřídí. Například tam má započtené příjmy z digitální daně, kterou ještě ani nepředložila do Sněmovny. Ale upřímně řečeno: kdyby to byl jediný prohřešek, tak ten bych ještě přešel. Vláda se ale dopouští mnohem horších rozpočtových přečinů.

Reklama

Výběr článků

Načítám