Hlavní obsah

V ČSSD je dusno kvůli platům učitelů

Právo, Novinky, zpe, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jen chvíli před závěrečným hlasováním o návrhu státního rozpočtu na příští rok zavládlo v poslaneckém klubu soc. dem. dusno. Spory mezi politiky způsobil rozdílný postoj ke zvyšování platů kantorů. Ke schválení pozměňovacích návrhů, které by na platy učitelů přesunuly miliardy korun, vyzvala ČSSD šestice opozičních stran.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci ČSSD Jan Chvojka a Kateřina Valachová

Článek

Na platy učitelů chtějí téměř 5,5 miliardy přidat Starostové, stejnou částku jim chce dát Martin Baxa (ODS). O téže částce dříve hovořila TOP 09. KDU-ČSL chce do školství přidat pět miliard korun, stejně tak Piráti. Navýšit platy chce i SPD.

Tři miliardy navrhují přidat i poslanci soc. dem. Kateřina Valachová a Václav Votava. Premiér Andrej Babiš (ANO) ale v neděli řekl, že šéf ČSSD Jan Hamáček ho ujistil, že ČSSD žádné takové změny nakonec nepodpoří.

Šestice opozičních stran však vyzývá ČSSD k tomu, aby na miliardy navíc pro učitele kývla.

„Máme dohromady v Poslanecké sněmovně 87 hlasů, sociální demokracie má v Poslanecké sněmovně 15 poslanců. Pokud dostojí svým slibům a proklamacím a podpoří tyto pozměňovací návrhy, je jisté, že platy učitelů navýšeny budou,” uvedl šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Komunisté pomohou schválit rozpočet, potvrdil Dolejš

Domácí

Ministři i poslanci soc. dem. zvedli ve vládě a v prvním kole ve Sněmovně ruku pro návrh ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO), který počítá s desetiprocentním růstem. Odbojní poslanci však tvrdí, že to je nedostatečné a je třeba přihodit učitelům patnáct procent, jak žádají nejen odbory, ale i zástupci Svazu průmyslu a dopravy a část opozice.

Neporušuji koaliční smlouvu, naplňuji programové prohlášení vlády
Kateřina Valachová

Nyní tak jde o to, jak se ve středu klub ČSSD zachová zachová. Hamáček už dal najevo, že je třeba držet disciplínu. Jenže části klubu ČSSD je to proti srsti.

„Copak pan premiér nesliboval na začátku roku patnáctiprocentní zvýšení platů učitelů?“ odpověděl na dotaz Práva Votava. Narážel tím na Babišův slib, ke kterému se ale nyní premiér nemá a tvrdí, že byl vytržen z kontextu. Votava připustil, že ve finále je ochoten zvednout ruku i pro opoziční návrhy.

Podle Valachové prosincové propočty ekonomů zaměstnavatelských svazů ukázaly, že jsou rezervy ve výdajích na obsluhu státního dluhu.

Desetiprocentní růst platů nepřiláká kvalitní učitele, míní Svaz průmyslu a dopravy

Věda a školy

„Ve školském rozpočtu chybí peníze na třídnické hodiny, na péči o třídy a na komunikaci s rodiči, které jsme slíbili školám již před rokem. Ministr školství ve školském výboru potvrdil, že rozpočet mj. nezohledňuje ani obnovení proplácení nemocenské od prvního dne, což pokládám za skandální,“ řekla Právu Valachová.

„Hlasovali jsme pro vládní návrh, takže náš postoj je jasný,“ sdělil však Právu Hamáček. Podle něj by Valachová měla svůj pozměňovací návrh před hlasováním stáhnout.

„Rozpočet nebouráme“

Ta se k tomu ale zjevně nechystá. „Nepodpořím ani jeden z opozičních návrhů, ale na tomto trvám. Náš návrh žádným způsobem nebourá rozpočet, nezasahuje do položek žádného resortu, vychází jen z přesnějších propočtů,“ tvrdí Valachová.

Podle ní ministerstvo školství vyjednávalo o rozpočtu špatně. „Neporušuji koaliční smlouvu, naplňuji programové prohlášení vlády, napravuji chyby ministerstva školství,“ dodala.

Podle dostupných informací se rebelie kolem učitelských platů týká zhruba poloviny členů 15členné frakce soc. dem. Poslanci na dotaz, zda bude klub jednotný, odkazují na chystané úterní jednání.

Soc. dem. přitom před rebelií nepřímo varuje i premiér Andrej Babiš (ANO). „Předseda soc. dem. Hamáček mě ubezpečil, že soc. dem. rozpočet podpoří, a já mu věřím,“ řekl v sobotním Právu.

Vláda definitivně rozhodla o platech učitelů. Do tarifů půjde osm procent

Domácí

Na adresu Valachové poznamenal, že když řídila školství, tak zvyšovala platy o pět nebo šest procent, zatímco na inkluzi dala šest miliard. „Škoda že se za platy učitelů nebila tak srdnatě jako dnes,“ uvedl Babiš. Votavu pak zařadil do „Chovancovy líhně“, což prý nevyžaduje další komentář.

Reklama

Výběr článků

Načítám