Hlavní obsah

Sněmovní komise k OKD navrhuje podat trestní oznámení na Sobotku a Urbana

Aktualizováno

Sněmovní vyšetřovací komise by měla podat trestní oznámení na bývalé ministry ČSSD Bohuslava Sobotku a Milan Urbana. Uvádí se to v závěrečné zprávě komise. Oba jsou podle šéfa komise Lukáše Černohorského (Piráti) odpovědní za nevýhodný prodej podílu OKD v roce 2004. Uvedl to Radiožurnál.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Někdejší šéf ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) s Milanem Urbanem

Článek

V době prodeje menšinového podílu byl Sobotka ministrem financí a Urban ministrem průmyslu ve vládě Stanislava Grosse.

„Oni byli ti, kteří připravovali materiály vlády a kteří si měli pohlídat celý privatizační proces. Oni dva byli ti, kteří měli na starost celou privatizaci, tudíž celý proces, a i to výsledné stěžejní hlasování bylo na jejich bedrech. Navrhuji minimálně tři trestní oznámení ohledně různých skutků v různém časovém období,“ uvedl pro Radiožurnál Černohorský.

Komise závěry vyšetřování představí poslancům.

Podíl vláda prodala skupině Karbon Invest za 4,1 miliardy korun, podle státního zástupce, který kauzu vedl k soudu, ale byla cena podílu 9,8 miliardy korun.

Soudy řešily vinu znalce, který hodnotu státního podílu stanovil podle žalobce příliš nízko. Soud jej ale pravomocně osvobodil. Kauza stále není u konce, protože nejvyšší stání zástupce Pavel Zeman podal v případu dovolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám