Hlavní obsah

Sněmovní hádka o kompenzacích skončila bez výsledku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní strany ANO a ČSSD podpořené komunisty a SPD ve čtvrtek odmítly projednávat odškodňovací zákon, který navrhly ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Během čtyř hodin bouřlivé diskuze se poslanci stihli pohádat, k otevření samotné diskuze o změně kompenzací však nedošlo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová na jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

„Vláda má sice desítky kompenzačních programů, ale jsou administrativně náročné a vždy na někoho zapomenou. ČR navíc odškodňuje i přes vládní sliby ve srovnání s ostatními zeměmi velmi málo. Zatímco ministryně financí Schillerová slibovala bilion korun podpory, ministr Havlíček nyní mluví o čtvrtině,“ vysvětloval důvody vzniku předlohy šéf ODS Petr Fiala.

Stát by měl podle opoziční předlohy platit podnikatelům plnou výši fixních nákladů, pokud kvůli vládním opatřením museli činnost zcela zastavit. V případě omezení činnosti by šlo o náhradu poloviny fixních nákladů. Patří k nim nájemné, splátky půjček a leasingů, výdaje na energie, pojištění a na údržbu, servis nebo skladování dlouhodobého majetku.

Ve školách budou moci učit i odborníci, kteří nejsou pedagogy, schválili poslanci

Věda a školy

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) ale obsahuje předloha řadu nedostatků. Kritizovala například, že by se mohla být pomoc zneužita tím, že nestanovuje, zda jde o fixní náklady vzniklé ještě před příchodem pandemie, nebo až po ní, uvedla.

Dále podotkla, že návrh přesně nevyčísluje dopady na státní rozpočet. „Předložený odškodňovací zákon je velmi obecný a povrchní," řekla na plénu.

Kompenzace za uzavřené vleky a lanovky budou do 530 korun za místo a den

Koronavirus

 Adamová: Nedělejte z živnostníků podvodníky

To však zvedlo ze židle předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou. Podotkla, že v žádných zákonech, které Sněmovna schvaluje, není přímo uvedeno, z jaké kapitoly rozpočtu budou náklady hrazeny.

Dále uvedla, že netrvá na předloženém opozičním návrhu, ale chce otevřít v první řadě diskuzi, aby se pomoc zvýšila. „Ale dělat z podnikatelů a živnostníků á priori podvodníky tak, jak jste tady, paní ministryně, nastínila, to si, prosím, vyprošuji,“ rozčilovala se Adamová.

„Jsme připraveni návrh na schůze opětovně zařazovat,“ řekla po jednání.

Fiala: Piráti vzbuzují otázky, blíže mám ke STAN

Domácí

Naděje ze Senátu?

Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka zase vkládá naděje do návrhu, který schválil ve středu Senát. Podle něj by nárok na takzvaný kompenzační bonus měli mít i podnikatelé bez provozoven, jejichž činnost byla opatřeními omezena z alespoň 80 procent. Senátoři také odsouhlasili, aby se příspěvek podnikatelům, kteří byli omezeni opatřeními, zvýšil z 500 na 667 korun denně.

„Očekávám, že se tím budeme tady také zabývat,“ potvrdil Novinkám Jurečka. Schillerová však již uvedla, že by Sněmovna měla podle ní senátní úpravy odmítnout.

Senát chce zvýšit příspěvek podnikatelům, Schillerová to odmítá

Ekonomika

Na čtvrteční mimořádné schůzi, kterou opoziční poslanci svolali, se chtěli zabývat také korespondenční volbou ze zahraničí a snazší výměnou průkazek ZTP. Zástupci ANO, ČSSD, SPD a komunistů však program schůze nepodpořili, a tak ani na toto projednávání nedošlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám