Hlavní obsah

Sněmovna uložila Plagovi umožnění úřední maturity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zákonodárci v pátek v usnesení uložili ministru školství Robertu Plagovi (za ANO), aby do 28. dubna připravil nařízení, kterým by umožnil středoškolákům získat letos úřední maturitu.

Foto: ČTK

Ministr školství Robert Plaga na tiskové konferenci.

Článek

Prosadili to poslanci ANO a ČSSD. Podle nich by kvůli odkladům obnovení prezenční výuky žáci v krajním případě měli mít možnost získat maturitní známky bez zkoušek podle průměru za studium.

Sněmovna žádá ministra školství, aby interním předpisem ministerstva vydaným nejpozději do 28. dubna 2021 umožnil žákům středních škol získat takzvanou úřední maturitu,“ stojí přímo v usnesení.

Maturity jsou dobře připraveny, nesouhlasí unie školských asociací s kritikou

Věda a školy

Kromě toho ho poslanci vyzvali i k tomu, aby zajistil dodatečnou úpravu praktické části maturit a dostatečné množství opravných termínů.

Měl by současně upravit opatření ohledně maturit a závěrečných zkoušek pro studenty dálkového studia.

„Sněmovna otevřela ministru školství dveře k tomu, aby letošní maturity byly férové a spravedlivé. Ale je třeba nezapomínat, že rok výluky se podepsal na vzdělání každého žáka a studenta od předškoláků až po vysokoškoláky. Takže za mě je možná nejdůležitější částí usnesení bod čtyři, který je otevřením diskuse o Národním plánu, který by v příštích měsících a letech měl umožnit tyto škody co nejvíce napravit,” okomentovala to pro Novinky poslankyně a exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), která se téma maturit snažila dostat na pořad jednání více než týden.

Maturanty nicméně nabádá, aby se na zkoušky i nadále dobře připravovali. Studenty každopádně podle ní stresovalo, že „ať psali na ministerstvo nebo mnohým kolegům, prakticky nikdo jim neodpovídal nebo jen zcela bez zájmu”.

MŠMT úřední maturity dlouhodobě odmítá

Plaga, který se jednání dolní komory nezúčastnil, ve čtvrtek požadavek na úřední maturity odmítl. Pravidla pro konání letošních maturit označil za správně vybalancovaná.

MŠMT rozeslalo školám informace k maturitám a přijímačkám. Měnit se to nebude, ujišťuje Plaga

Věda a školy

Babiš dál prosazuje úřední maturity. Není prý třeba lpět na výkonu

Domácí

Pro úřední maturitu se několikrát vyslovil premiér Andrej Babiš (ANO).

Upravte termíny přijímaček, apelují středoškoláci na rektory

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám