Hlavní obsah

Sněmovna projednala novelu stavebního zákona v prvním čtení

Poslanci v pátek podpořili v prvním čtení novelu stavebního zákona, jež odkládá účinnost klíčových pasáží o jeden rok na červenec 2024. Opoziční návrhy na zamítnutí novely či její přepracování vládní poslanci odmítli. Hlasování předcházela obšírná diskuse a opakované pokusy o odročení jednání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Článek

„Cílem tohoto jednoduchého návrhu zákona je odložit naplňování soustavy státní stavební správy tak, aby nedocházelo k faktickému vytvoření Nejvyššího stavebního úřadu a státních krajských stavebních úřadů,“ představil na plénu předlohu ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Bartoš odkazoval na plánovaný vznik institucí, pod které mají dosavadní stavební úřady při obcích a městech přejít, což by podle něj mohlo vést ke „kolapsu stavebního řízení“.

Vláda chce proto novelou prosadit konkrétně roční odklad účinnosti klíčových pasáží nového zákona na červenec 2024. Mezitím by mělo podle Bartoše dojít k softwarovému a materiálnímu dovybavení dosavadních úřadů a schválení věcné novely.

Sněmovna projedná návrh odkladu účinnosti stavebního zákona

Domácí

Stavební zákon v minulém volebním období prosadila Bartošova předchůdkyně v úřadu Klára Dostálová (ANO).

Vládní většina koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se STAN ale již tehdy vyjadřovala obavy, že přechod stavebních úřadů pod stát po vzoru třeba finanční správy ochromí stavební řízení a přípravu staveb.

Nyní Dostálová odklad odmítá s tím, že může přinést až absurdní důsledky pro územní plánování a obecní stavební úřady by měly postupovat podle už neúčinného zákona.

Maraton ve Sněmovně

Poslanci se tak v pátek vrátili k diskusi poté, co o odkladu rokovali už v polovině ledna. Tehdy se však opozici v čele s hnutím ANO podařilo odsunout projednávání právě na březen, když využila nepřítomnosti zákonodárců koalice.

Také páteční jednání však provázely četné pokusy o odročení jednání.

Variant se objevilo hned několik, a to buď do září, nebo do přítomnosti premiéra Petra Fialy (ODS), který je pracovně v Bruselu, a ministra pro legislativu Michaela Šalomouna (za Piráty).

Taktika? Na to jsem vůbec nemyslela, říká Dostálová k přechytračení koalice

Domácí

Tentokrát se ale šéfům vládních poslaneckých klubů podařilo ve všech případech snahy zmařit, když dlouze načetli u řečnického pultíku protinávrh, a poskytli tak poslancům čas, aby se vrátili do sálu.

Mnohdy se však narychlo vraceli i zástupci opozice. „Dokonce jsem někoho, kdo je pomalejší, na schodech předbíhal,“ glosoval Patrik Nacher (ANO). A zalitoval také, že tam nejsou kamery, aby to mohl doložit.

Reklama

Výběr článků

Načítám