Hlavní obsah

Sněmovna přehlasovala Senát a odmítla další změkčení střetu zájmů

Novinky, ren, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Část údajů v majetkových přiznáních komunálních politiků bude neveřejná, registr oznámení ale zůstane otevřený, schválila v úterý Sněmovna. Poslanci tak přehlasovali senátory, kteří navrhovali novelu zákona o střetu zájmů ještě změkčit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek tvrdí, že zveřejnění majetkových poměrů lidi od vstupu do komunální politiky neodradí.

Článek

Senátoři navrhovali, aby lidé měli mít přístup k majetkovým přiznáním komunálních politiků jen na základě individuálních žádostí. Chtěli také, aby se starostové mohli dozvědět, kdo se o jejich majetkové poměry zajímal.

S tím však poslanci nesouhlasili. Pro jich bylo jen 53. „Člověk, který poctivou prací přišel ke svému majetku, se za to nemá stydět a lidé by ho poté možná i volili,“ hájil na plénu sněmovní verzi novely poslanec Milan Brázdil (ANO).

Je to polopaskvil, zlobí se Piráti

Podobný názor mají i Piráti. Podle předsedy jejich poslaneckého klubu Jakuba Michálka je zákon „polopaskvil“ a tím, že se některé informace stanou neveřejnými, se podle nich ničemu nepomůže. Lidi, kteří kandidovat chtějí, to podle Pirátů neodradí.

„Senátní verze je zkrátka namířena proti těm lidem, kteří se podívají do těch rejstříků. Nebude to mít žádný efekt. Zpětné nahlašování lidí mi přijde už úplně úchylné,“ reagoval Michálek.

Kalousek: Snažíme se zabránit debilizaci

Jinak to viděl například šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Podporou senátního návrhu se snažíme zabránit dlouhodobému procesu debilizace zastupitelských sborů,“ glosoval. Tvrdí totiž, že kvůli majetkovému striptýzu do komunální politiky nechce řada schopných lidí.

Komunální politici tak budou nakonec zřejmě zveřejňovat data o příjmech, nemovitostech, cenných papírech a podílech ve firmách.

V případě obecních politiků, kteří nejsou za výkon funkce placeni, nebudou zveřejňovány údaje o příjmech a majetkových výhodách. To nebude platit pro zastupitele statutárních měst včetně Prahy. Novela nyní poputuje k podpisu prezidentovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám