Hlavní obsah

Sněmovna opět odložila schvalování církevních restitucí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna v úterý podle očekávání opět odložila na příští schůzi schvalování církevních restitucí, odmítnutých levicovým Senátem. K prosazení chybí ODS a TOP 09 hlasy poslanců LIDEM kolem vicepremiérky Karolíny Peake. Svou podporu podmínili přijetím daňové novely o zamýšleném zvýšení DPH, proti čemuž se bouří část občanských demokratů. Sněmovna kvůli tomu odložila schvalování restitucí už na minulé schůzi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka vyzval vládu, aby předložila jiný návrh na vyrovnání s církvemi.

Článek

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vládu znovu vyzval k tomu, aby zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi z projednávání stáhla a předložila jeho "spravedlivější" verzi. Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik uvedl, že pod petici proti církevním restitucím, která dnes byla po komunistické demonstraci jejích signatářů na Klárově předána Sněmovně, se podepsalo 36 000 lidí.

Zákon vychází z dohody státu a církví a počítá s tím, že církve by měly dostat asi polovinu svého historického majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Musely by prokázat, že na majetek mají nárok a že jim byl zabrán mezi 25. únorem 1948 a 1. lednem 1990. Za nemovitosti v držení obcí, krajů nebo soukromníků mají církve získat náhradu 59 miliard korun během 30 let, tedy dvě miliardy ročně. K této sumě by se připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních ve výši zhruba půldruhé miliardy korun ročně.

Kritici návrhu vytýkají, že náhrady jsou prý nadhodnocené až o 54 miliard korun, neboť cena zemědělské půdy je podle ČSSD nadhodnocena čtyřnásobně, cena lesů až desetinásobně. Opozice zpochybňuje také rozsah vydávaného majetku. Vadí jí i to, že majetek má dostat sedm církví, které před rokem 1990 v Česku neexistovaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám