Hlavní obsah

Šlégr: Měl jsem tam jednání. Z Rady ČT odstoupit nehodlám

Právo, Jana Perglerová

Na středečním veřejném zasedání Rady ČT se očekávalo, že padne řeč i o postavení místopředsedy rady Jiřího Šlégra, který patří mezi účastníky sobotní soukromé oslavy narozenin v teplickém hotelu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiři Šlégr složil v roce 2013 poslanecký mandát, odchod odůvodnil znechucením z politiky.

Článek

Bývalý profesionální hokejista a exposlanec svou účast v hotelu omlouval tím, že tam měl pracovní schůzku s Milanem Hniličkou, šéfem Národní sportovní agentury.

„Navštívil jsem hotel Prince de Ligne, nikoliv však restauraci,“ řekl ČT Šlégr. Z funkce odejít nechce. Podobně se své funkce drží Hnilička, který jen pustil poslanecký mandát.

Šlégr se středečního jednání Rady ČT osobně zúčastnil, avšak před posledním bodem nazvaným „různé“, kde se dalo čekat, že se někdo z radních na jeho účast v Teplicích zeptá, z místnosti odešel. Oficiálně z naléhavých důvodů. Jednání rady se konalo bez účasti novinářů, přenášelo se po internetové lince ČT.

Teplická oslava si vyžádala další hlavu

Domácí

Dotaz však vznesl radní Zdeněk Šarapatka. Předsedy rady Pavla Matochy se zeptal, zda Šlégr neřekl alespoň na dopolední neoficiální pracovní schůzce radních, jestli hodlá na porušení vládních opatření reagovat a jestli neuvažuje o rezignaci. „Neinformoval, nehovořili jsme o tom,“ odpověděl Matocha.

Volební výbor Sněmovny, který nominace do Rady ČT organizuje, by ale mohl už příští týden o jeho odvolání diskutovat.

Husáka přesunou na „trestnou lavici“, útvar vzdělávání

Domácí

„Je to jeho soukromá věc“

„Zákon říká, že člen rady by měl být odvolán, pokud závažným způsobem ohrozí důstojnost České televize,“ sdělil HN člen volebního výboru Martin Kolovratník (ANO). Podle něj Šlégr účastí na akci zmíněnou důstojnost zpochybnil a neměl by radním zůstat. S tím souhlasí také další člen zmíněného výboru Petr Gazdík (STAN). Ten ve středu Právu řekl, že s podobnými prohřešky se v poslední době roztrhl pytel.

„Je to čin, který ukazuje na chování vládní většiny, která mimo jiné nominovala své lidi do Rady ČT. Volební výbor by se tím rozhodně zabývat měl,“ dodal Gazdík.

Naproti tomu předseda výboru Stanislav Berkovec (ANO) označuje Šlégrův údajný prohřešek za jeho soukromou záležitost. Ale ani on se diskusi o odvolání bránit nebude.

Babiš otočil. Hnilička na nelegální teplické party už tolik nevadí

Domácí

Jiří Šlégr byl zvolen členem Rady ČT loňský rok v březnu, do rady ho nominoval HC Verva Litvínov, tedy klub, jemuž šéfoval. Během tajné volby ve Sněmovně obdržel 89 hlasů, což je nejvíce ze všech kandidátů do rady. V prosinci loňského roku ho členové rady zvolili jako jednoho ze svých místopředsedů.

Reklama

Výběr článků

Načítám