Hlavní obsah

Skupina goril v pražské zoo se rozroste, dorazí i dcera slavné Moji

Praha

Čtveřice goril v pražské zoologické zahradě bude mít společnost. Trojici samic Kamba, Kijivu, Shinda a samečka Ajabu doplní dvojice Duni a Kisumu. Duni je jedinou dcerou Moji, která byla vůbec prvním gorilím mládětem, které se v ČR narodilo. Samec Kisumu by se měl stát pokračovatelem chovu.

Foto: Gandarillas Lucía, ČTK

Samice Duni je dcerou Moji, která byla v roce 2004 prvním gorilím mládětem narozeným v ČR. 

Článek

„Duni je dcera naší Moji, vnučka Richarda a Kijivu! Ano, budeme mít v Praze dceru naší prvorozené gorily, slavné Moji! Příběh pokračuje,” napsal ředitel pražské zoo Miroslav Bobek na Twitteru.

„Přestěhováním Duni do Prahy se zúročí i naše úsilí, s nímž jsme před lety hledali pro Moju co nejlepší umístění. Jenom díky tomu, že samec Niky je geneticky velice cenný, mohla s ním mít Moja ve španělském Cabárcenu roku 2013 malou Duni – a nyní také Duni dostane možnost mít vlastní mládě,” okomentovala zoo okolnosti přesunu.

Samec Kisumu se narodil v Mnichově v roce 1997. Odtud v sedmi letech zamířil do rakouského Schmidingu. Zatím žije v Rakousku v mládenecké skupině, ale v Praze dostane šanci stát se otcem.

Foto: Schmiding Zoo, ČTK

Gorily v pražské zoo doplní samec Kisumu (na snímku) ze zoo v rakouském Schmidingu.

Na začátku června se skupina goril z pražské zoo rozdělila. Zatímco samice Shinda, Kijivu a Kamba a nejmladší samec Ajabu se přemístili do nové expozice, v původním pavilonu v nejnižší části zahrady zůstal samec Richard se svými syny Kiburi a Nuru.

Richardova linie je nyní v evropském chovu zastoupena natolik, že již nesmí mít mláďata. Pokračování chovu goril má proto zajistit nově příchozí samec.

Nový pavilon goril v pražské zoo se návštěvníkům otevře 28. září. Zoo věří, že se do té doby podaří vyřídit všechny formality a obě gorily se budou moci seznámit s novou skupinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám