Hlavní obsah

Školy v přírodě musí končit. Rodiče to nechápou

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo školství v pondělí v noci oznámilo, že školy v přírodě bude nutné ukončit a děti se z nich musí vrátit co nejdříve zpět domů. Ve středu mělo tedy začít balení, shánění autobusů a vyhazování potravin. Ani rodiče, ani ředitelé škol však s návratem dětí nespěchají. Někteří rodiče dokonce odmítli návrat dětí zcela.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V úterý se reakce ředitelů, učitelů i rodičů daly popsat jako udivené. Proč se, stejně jako tomu bylo v jarním modelu, nenechaly dojet zdravým kolektivům jejich pobyty? Nikdo po rozhodnutí ani z řad rodičů nevolal, abychom rychle děti evakuovali,“ řekl Právu Roman Houška, místopředseda představenstva Asociace dětské rekreace, která sdružuje organizátory dětských pobytů.

Zájezdoví dopravci jsou připraveni zdarma vozit děti zdravotníků do škol

Domácí

„V nařízení je naštěstí dovětek, že z technických příčin může být konečný termín, který je stanoven na středu, posunut. Takže se nyní děti balí, my sháníme autobusy, které byly nasmlouvané na jiné termíny, obvoláváme rodiče, rekreační zařízení vyhazují potraviny a smiřujeme se s ušlým ziskem, který nikdo kompenzovat nebude,“ dodal Houška, jehož firma Star Line od roku 1993 organizuje školy v přírodě a tábory.

Zůstanou do pátku

Najdou se i školy, které návrat svých žáků odmítly. „Řešíme to s každou školou individuálně. Po nařízení jsme kontaktovali ředitele dvou škol, které jsou s námi aktuálně na pobytu, aby si návrat odsouhlasili s rodiči,“ řekl Právu Martin Havrlík ze společnosti Sportlines, která ročně organizuje pobyty škol pro zhruba osm tisíc dětí.

„Ukázalo se, že splnění tohoto překotného příkazu je pro spoustu rodičů nereálné. Takže těchto sto dětí na dvou pobytech svou školu v přírodě dojedou a vrátí se v pátek,“ dodal Havrlík.

„Příští týden jsme měli mít ještě šest nebo sedm pobytů, tedy asi čtyři sta dětí nepojede. Pak je týden prázdnin a další pobyty nám začínají až 2. listopadu,“ komentoval plány Havrlík s tím, že nedojde-li na ně, ocitnou se v problémech.

Plaga: Školy chci otevřít co nejdřív

Koronavirus

„Pokud rodiče, jejichž děti nebudou moci jet, budou chtít peníze zpět, dostaneme se do patové situace. Nemáme je v tuto chvíli kde vzít a nejsme rozhodně sami. Bez pomoci nebo návratu k normálu v co nejbližším termínu nám to zlomí vaz,“ dodal zástupce firmy, jež se živí organizací pobytů pro děti do 13 let.

Veškeré pobyty, které se na podzim realizovaly a mají se uskutečnit v letošním roce, jsou podle Houšky ty, které se přesouvaly z jara. Nikdo další neobjednává. „Máme signály, že příští sezona bude nulová. Na jaro příštího roku nikdo žádné nové akce nepodepsal,“ sdělil redakci Práva zástupce asociace, která už na konci května žádala stát o podporu.

„V srpnu jsem následně poslal na vládu oficiální žádost o pomoc, na kterou reflektoval premiér Babiš. Po čase nám volal s tím, že zařídil dotaci 1,4 miliardy korun na tyto účely pro ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Inspirovali se ze Slovenska, kde dostalo každé dítě dvouapůltisícový příspěvek ze státní kasy na školní pobyt v přírodě.

Zrušte školy v přírodě, žádá ministerstvo zdravotnictví. Přitom mohou být bezpečnější

Domácí

Nicméně pak se ukázalo, že tyto prostředky jsou zařazeny jako Ostatní neinvestiční výdaje. A jejich využití mělo jít na různé věci včetně pomůcek pro učitele. Obáváme se, že s těmito prostředky bude nakonec naloženo jinak, než slíbili,“ sdělil Houška.

Dodal, že Asociaci dětské rekreace čeká v příštích dnech jednání s ministrem Robertem Plagou (ANO) a ministryní Alenou Schillerovou (za ANO). Resort školství na dotaz Práva do uzávěrky nereagoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám