Hlavní obsah

Školy rozdaly pololetní vysvědčení, některé hodnotily jen slovně

Natálie Lošková, Novinky, Natálie Lošková, kk, fš

Den před pololetními prázdninami rozdali ve čtvrtek učitelé pololetní vysvědčení. Do rukou ho ale letos dostali jen prvňáci a druháci, většina žáků ze zbylých ročníků si bude muset počkat, až se znovu vrátí do lavic. Své hodnocení se prozatím dozvěděli alespoň elektronicky. Ke slovní klasifikaci místo známek, kterou doporučovalo ministerstvo školství, přešlo jen minimum škol.

Ve školách se rozdávalo vysvědčeníVideo: Novinky

 
Článek

Žáci základních i středních škol dostávali letos vysvědčení zpravidla neobvyklým způsobem –  poštou nebo v elektronické podobě. Osobně si ho mohou vyzvednout starší žáci a studenti jen výjimečně, a to formou individuálních konzultací nebo na vrátnici školy.

„V první a druhé třídě bude předáno vysvědčení standardním způsobem, v ostatních ročnících, to znamená od třetí třídy základní školy po ten čtvrtý ročník gymnázia, budeme uveřejňovat výsledky hodnocení v systému školy on-line a bude i rodičům zasíláno do jejich e-mailu,“ vysvětluje způsob předání vysvědčení ředitel pražské základní školy a gymnázia Jakub Pour.

Foto: Novinky

Vysvědčení slovním hodnocením.

Kvůli přijímacím zkouškám ale dostanou vysvědčení osobně i někteří žáci devátých tříd. „Speciálně budeme předávat vysvědčení deváťákům, protože ti ve škole nejsou, ale chceme jim ho předat společně s přihláškami (na střední školy) a zápisovými lístky,” vysvětlila ředitelka základní školy v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku Jaroslava Janů. Škola pro ně zřídí výdejní místa u vchodů do budovy.

Vysvědčení dostanou kvůli covidu osobně většinou jen nejmladší školáci

Věda a školy

Specifikem letošního vysvědčení je na některých školách také slovní hodnocení, které učitelům doporučilo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) ve spolupráci s Českou školní inspekcí i širokou veřejností. „Důvodem je aktuální situace. Distanční výuka je náročná a děti více než kdy dříve potřebují kvalitní zpětnou vazbu,” vysvětluje mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

Foto: Novinky

Vysvědčení slovním hodnocením.

Některé školy se proto rozhodly způsoby hodnocení nakombinovat. „Děti od 5. do 9. tříd známkujeme. Tam vytiskneme výpisy, oskenujeme a pošleme. Pro děti z druhého stupně vytvoříme excelovou tabulku, kde známku doplňujeme slovním hodnocením, u jednotlivých předmětů bude slovní komentář,” uvedl ředitel táborské školy Karel Dušek.

Podle odhadů předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého přidala slovní hodnocení ke známkám zhruba třetina škol. „V tomto množství jsou zahrnuty i školy, které hodnotily slovně už dřív. Těch, které s tím začaly kvůli výuce na dálku letos, je minimum,” doplnil Černý. Pouze slovně podle něj hodnotilo nanejvýš 10 procent.

„My jsme zůstali přikloněni číselnému hodnocení. Odcházejí nám děti z pátých ročníků na gymnázia, vysvědčení už se počítají na střední školy, takže se to stejně musí psát do čísel,” uvedl ředitel brněnské základní školy Petr Punčochář.

Vysvědčení později, slovní hodnocení. Ministerstvo upravuje také přijímačky na SŠ

Domácí

Na některých školách si přitom slovní hodnocení pochvalují učitelé i žáci již několik let. Podle ředitele Jakuba Poura, který systém používá čtvrtým rokem, jsou výhody patrné i při distanční výuce.

Foto: Novinky

Vysvědčení slovním hodnocením.

„Můžete opravdu zaznamenat to, jak se dítě aktivně účastnilo on-line hodin, které pokroky udělalo, jak se třeba zvyšovala úroveň digitálních kompetencí během pololetí. Pokud ta škola chce a hledá způsoby, tak určitě najde cestu, jak žáky hodnotit i ve formě distanční výuky,” myslí si Pour.

„Za mě je to určitě skvělé, protože díky tomu víme, v čem se můžeme zlepšovat, kde naopak máme nějaké nedostatky. Určitě pro nás i pro rodiče je to velký přínos,“ říká studentka maturitního ročníku Simona Tarabová.

Reklama

Výběr článků

Načítám