Hlavní obsah

Vysvědčení dostanou kvůli covidu osobně většinou jen nejmladší školáci

Praha

Pandemie koronaviru ovlivní i letošní předávání pololetních vysvědčení. Ve čtvrtek 28. ledna si ocenění své půlroční práce v tradiční papírové podobě vyzvednou většinou jen žáci prvních a druhých tříd a speciálních škol, které mají prezenční výuku. Starší děti, které se již řadu týdnů vzdělávají na dálku z domova, dostanou výpis převážně elektronickou formou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jen výjimečně si i starší školáci mohou vyzvednout vysvědčení osobně, a to formou individuálních konzultací či třeba na vrátnici školy.

Slovní hodnocení jen občas

Naprostá většina škol navzdory doporučení ministerstva školství hodnotila své žáky a studenty i v době mimořádných podmínek kvůli covidu pomocí známek.

Předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý odhadl, že asi třetina škol je ale doplní třeba aspoň v některých předmětech či ročnících slovním hodnocením. Pouze slovně bude hodnotit nanejvýš deset procent škol, spíš méně.

„V tomto množství jsou zahrnuty už i školy, které hodnotily slovně i dřív. Těch, které s tím začaly kvůli výuce na dálku letos, je minimum,” doplnil Černý.

Vysvědčení později, slovní hodnocení. Ministerstvo upravuje také přijímačky na SŠ

Domácí

Různé formy hodnocení využívá například táborská základní škola Orbis Pictus. Slovní hodnocení žákům prvních a druhých tříd zanese do systému Bakaláři a potom vytiskne. Dětem ze 3. a 4. tříd to pro potřeby rodičů pošle jako přílohu e-mailem.

„Děti od 5. do 9. tříd známkujeme. Tam vytiskneme výpisy, oskenujeme a pošleme. Pro děti z druhého stupně vytvoříme excelovou tabulku, kde známku doplňujeme slovním hodnocením, u jednotlivých předmětů bude slovní komentář,” uvedl ředitel táborské školy Karel Dušek.

Maturanty by mohly pustit do škol testy ze slin. Termín je ale nejasný

Koronavirus

Na přerovské ZŠ Boženy Němcové dostanou výpisy vysvědčení ve svých třídách děti z přípravné, první i druhé třídy. Dočkají se ho však tento den i starší žáci.

„Ostatním žákům, respektive jejich zákonným zástupcům, bude výpis vysvědčení předán ve vestibulu školy při předávání úkolů pro distanční výuku na další období,” poznamenala ředitelka školy Ilona Bočínská.

Deváťákům někde společně s přihláškami na SŠ

Známky rozdá také ZŠ Antonína Čermáka v Praze 6, kde si kromě prvňáků a druháků budou moct vysvědčení ve čtvrtek nebo v pondělí vyzvednout rovněž i starší žáci, a to jednotlivě na recepci školy.

Předávání vysvědčení by podle ředitele Petra Karvánka měla doprovázet ústní či písemná zpětná vazba od učitelů. Při individuálních konzultacích pak dostanou vysvědčení ve čtvrtek také starší školáci ZŠ Jeseniova v Praze 3.

Vysvědčení do ruky dostanou na Vysočině většinou jen děti z prvních, druhých a speciálních tříd. Výjimku někde chystají malotřídní školy, jinde chtějí vysvědčení předat i deváťákům. O prospěchu žáků budou školy nejčastěji informovat také elektronickou formou.

„Speciálně budeme předávat vysvědčení deváťákům, protože ti ve škole nejsou, ale chceme jim ho předat společně s přihláškami (na střední školy) a zápisovými lístky,” vysvětlila ředitelka základní školy v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku Jaroslava Janů. Škola pro ně zřídí výdejní místa u vchodů do budovy.

Vysvědčení bude, poradíme si, věří si učitelé

Domácí

Také v brněnské ZŠ Svážná si osobně převezmou vysvědčení žáci prvních a druhých ročníků a také tzv. dyslektických tříd. „Ostatní žáci dostanou vysvědčení online v PDF, aby mohli vysvědčení ukázat příbuzným,” vysvětlil ředitel školy Petr Punčochář. Výpis v papírové formě dostanou do tří dnů po návratu do školy.

„Zůstali jsme přikloněni číselnému hodnocení. Odcházejí nám děti z pátých ročníků na gymnázia, vysvědčení už se počítají na střední školy, takže se to stejně musí psát do čísel,” dodal Punčochář.

Ve zlínské základní škole v ulici Mikoláše Alše dostanou děti na vysvědčení známky, škola však připravila také přílohu k vysvědčení, ve které bude popsána aktivita dětí, jejich zapojení do předmětů či vztah k plnění úkolů při výuce na dálku.

Vysvědčení klidně později, obsah ale sdělit ve čtvrtek

Kvůli epidemii covidu-19 se nyní většina žáků učí na dálku. Otevřené zůstaly jen mateřské, speciální školy a první a druhé třídy škol základních.

Podle doporučení ministerstva školství mohou proto školy předávat vysvědčení za první pololetí aktuálního školního roku i později, a to do tří dnů po obnovení prezenční výuky. Přesto budou muset obsah vysvědčení žákům sdělit v termínu 28. ledna.

MŠMT rovněž doporučilo, aby školy využívaly hlavně slovního hodnocení, možné ale zůstaly i „populární” známky.

Výuka online se podle rodičů zlepšila, spokojeno je však jen 41 procent, ukázal průzkum

Věda a školy

Žáci obvykle v pololetí dostávají výpis z vysvědčení. Listinná podoba s ochrannými prvky se dává až na konci roku.

Jarní prázdniny 2022: Termíny týdenního volna pro jednotlivé okresy

Domácí

V pátek 29. ledna čekají všechny žáky a studenty jednodenní prázdniny, na které v týdenních turnusech po okresech navážou jarní prázdniny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám