Hlavní obsah

Školy dostanou peníze na počítače pro učitele. Ani žáky v tom nenecháme, slibuje Plaga

– Praha
Novinky, Klára Beranová

Přes jednu miliardu korun slibuje resort školství pro základní školy na nákup počítačů a softwarových licencí. Peníze by měly dostat do poloviny října. Příspěvek má školám pomoci zajistit v případě dalšího uzavření škol distanční výuku žáků. Ta má být nově podle novely školského zákona pro žáky základních škol povinná.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

Každá škola by měla dostat 20 tisíc korun na jednoho učitele. Osmdesát procent z tohoto příspěvku mají školy použít na nákup výpočetní techniky pro učitele. Dvacet procent je pak určeno na počítače pro žáky, které je doma nemají. V pondělí schválila návrh ministra školství Roberta Plagy (ANO) vláda.

Cílem je podle Plagy zajistit digitální učební pomůcky nejen pro učitele, ale i pro sociálně znevýhodněné žáky a žáky z vícečetných rodin, jimž by měla být škola schopna v případě potřeby potřebné vybavení půjčit.

„Není to určené pouze pro sociální znevýhodněné rodiny, ale například i pro rodiny, kde jsou rodiče na home office a nemají více počítačů. Učitel tak musí zmapovat situaci v rodinách a musí na to umět zareagovat,” sdělil Plaga.

Školy mají dostat na počítače 20 000 korun na jednoho učitele

Domácí

Počítače budou muset školy nakoupit do konce prosince. Ministerstvo bude při výpočtu částek pro jednotlivé školy vycházet z počtu učitelů, kteří byli zaměstnání ve škole ke 30. září loňského roku.

Peníze mají podle návrhu dostat kraje, které je přerozdělí. Nejpozději během září by se každá škola měla dozvědět, kolik peněz dostane. Na začátku října by mělo ministerstvo peníze do regionů poslat a následně by se měly dostat do škol.

Kritici: Miliarda stačit nebude 

Podle prezidenta Pedagogické komory Radka Sárköziho ale nemusí jedna miliarda na techniku pro všechny učitele stačit.

Od 1. září se vrací povinné roušky do vnitřních prostor a veřejné dopravy

Domácí

„Služební notebook je v mnoha profesích standardním vybavením. Měl by na něj mít nárok každý učitel. Pokud by školy musely zároveň pořizovat i notebooky pro žáky, aby jim mohly být zapůjčeny, je třeba danou částku navýšit, a to řádově,” žádá Sárközi.

Reklama

Výběr článků

Načítám