Hlavní obsah

Šimůnková žádá trestat špatnou péči o pacienty a seniory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedbalá péče o pacienty, seniory nebo postižené v léčebnách dlouhodobě nemocných či v obdobných zařízeních by měla být hodnocena jako přestupek. Postih by měl hrozit i za celkově ponižující zacházení. Navrhuje to zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková s cílem zlepšit péči o tuto skupinu obyvatelstva. Podle ní ochrana těchto lidí není dostatečná.

Foto: Petr Horník, Právo

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková

Článek

„V podstatě nechceme nikoho trestat. Chceme ale tím, že v trestním zákoníku zakotvíme přestupek nazvaný špatné zacházení, stanovit jasnou hranici, ke které se ošetřovatel či zdravotník nejenže nechce, ale v žádném případě ani nesmí přiblížit,“ zdůraznila zástupkyně.

Nový přestupek by měl být varováním pro všechny, kteří nedbale pečují o nemocné či postižené. Výsledkem pak mohou být proleženiny a například kvůli nedostatečnému podávání tekutin a jídla celkové strádání pacienta.

Postih nelegálních domovů

Postih za přestupek by měl hrozit i za ponižující a nedůstojné chování k těmto lidem, kteří často ani nemají možnost se bránit. Přestupek je lehčí formou porušení zákona než trestný čin a nehrozí za něj vězení.

Češi stárnou, míst v domovech seniorů ubývá

Domácí

Zástupkyně ochránce práv chce, aby stát přitvrdil i v kontrole desítek řádně neregistrovaných zařízení sociálních služeb, což je obdoba legálně provozovaných pečovatelských ústavů či domovů pro seniory.

Neregistrované domovy často provozují ve starých hotelích občanská sdružení. Protože schází jejich řádná registrace, schází i jejich kontrola.

„Absence kontroly ze strany státu pak nese zvýšené riziko toho, že se ubytovaní senioři stanou oběťmi špatného zacházení. U neregistrovaných zařízení nemůžeme kontrolovat, zda je péče o klienty dostatečná, zda se o ně stará kvalifikovaný personál, zda žijí v dostatečně hygienických a celkově důstojných podmínkách,“ vysvětlila zástupkyně ombudsmana.

Doplnila, že pracovníci kanceláře ochránce práv se opakovaně setkali s tím, že neregistrovaná zařízení „si spíše hrají na poskytování služeb a poskytování péče v nich je na amatérské úrovni“.

Reklama

Výběr článků

Načítám