Hlavní obsah

Silný vítr bude řádit déle, než se čekalo, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové v pátek prodloužili platnost varování před silným větrem, který v pátek může zasáhnout část Česka. Výstraha nově platí i pro celou sobotu.

Foto: windy.com

Poryvy větru (animace windy.com k sobotní 17. hodině)

Článek

Původní varování před větrem bylo platné od pátečních 9:00 do půlnoci na sobotu. Nově ho ale meteorologové prodloužili až do půlnoci ze soboty na neděli.

Varování se týká severu Vysočiny, jihu Pardubického kraje, Frýdlantska, Jesenicka, Bruntálska, Krnovska a jihovýchodu Moravskoslezského kraje. Jihovýchodní až jižní vítr tam může mít v nárazech rychlost až 70 kilometrů za hodinu.

V sobotu se varování meteorologů před silným větrem rozšíří o východ Vysočiny, jižní části Jihomoravského kraje, většinu území Zlínského kraje a o téměř celé zbytek Moravskoslezského kraje.

Na Frýdlantsku by v sobotu už silný vítr foukat neměl. V noci na neděli bude vítr podle meteorologů slábnout, ale později v neděli zřejmě opět zesílí. „Z toho důvodu se bude výstraha během soboty pravděpodobně ještě upřesňovat,“ uvádí ČHMÚ.

Podle meteorologů hrozí poškození stromů, menší škody na budovách a komplikace v dopravě.

Česko opět zasáhne silný vítr, varovali meteorologové

Počasí

„Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ tvrdí.

Lidé hlásí po silném větru tisíce škod za desítky milionů

Ekonomika

Silný vítr zasáhl Česko také minulý týden ve čtvrtek. Klientům pojišťoven způsobil škody za téměř 100 milionů korun. Jde většinou o poškozené střechy, přístřešky, skleníky a pády stromů a větví. Bez proudu bylo několik set tisíc domácností.

Foto: ČHMÚ

Výstraha ČHMÚ před větrem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám