Hlavní obsah

Silnice v Česku jsou po sněhových přeháňkách sjízdné, mnohde ale s opatrností

Silnice na území českých i moravských krajů jsou po pátečních a nočních sněhových přeháňkách sjízdné, ve vyšších polohách je třeba počítat s rozbředlým sněhem, případně s námrazou. Na Moravě ve vyšších polohách pokrývá část silnic uježděný sníh ošetřený posypem.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Auto jede z Božího Daru směrem na Klínovec. Ilustrační foto

Článek

Ve Středočeském kraji v noci na sobotu nasněžilo, řidiči musí jet opatrně. Na silnicích je místy sníh například na Příbramsku i v dalších okresech. Hlavní tahy jsou většinou mokré po chemickém ošetření, vyplývá z dat Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Řidiči by měli být opatrní také na Nymbursku, Kolínsku, Kutnohorsku a v okrese Praha-východ, kde na vozovce může být místy rozbředlý sníh. Místy je kvůli srážkám také snížená dohlednost.

Teplota v kraji se podle údajů silničářů pohybuje od minus dvou do plus tří stupňů Celsia. Na většině území kraje je zataženo nebo skoro zataženo. Ráno v regionu sněžilo, případně padal déšť se sněhem.

Sever Čech je sjízdný, ale s opatrností

Silnice na severu Čech jsou v sobotním ránu po sněhových přeháňkách s opatrností sjízdné. Rozbředlý sníh nebo jeho zbytky jsou i na hlavních tazích. Teploty se ráno pohybovaly kolem nuly.

Meteorologové varují, že při mrznoucích srážkách se ojediněle ráno a dopoledne může tvořit slabá ledovka, zejména v Krušných horách. Během soboty také očekávají v Libereckém kraji na horách a ve Frýdlantském výběžku silný vítr. Místy s nárazy kolem 70 kilometrů v hodině, na hřebenech hor až kolem 90 kilometrů.

Ráno na severu Čech havarovaly podle policejního webu dva autobusy, obě nehody se obešly bez zranění. V Horní Polici po smyku narazil autobus do domu a další autobus se střetl s autem v Tašově na Ústecku.

Podle předpovědi by přes den mělo být zataženo a sněžení by postupně mělo přecházet v déšť. Odpoledne meteorologové očekávají ustávání srážek. Nejvyšší denní teploty budou mezi třemi až osmi stupni Celsia, nad nulu by se teploty měly dostat i na horách.

Královéhradecký kraj

V Královéhradeckém kraji na některých silnicích v Krkonoších a v Orlických horách leží uježděná, místy zledovatělá vrstva sněhu. Řidiči by měli být zvláště opatrní na silnici z Temného Dolu na Pomezní Boudy na Trutnovsku a také v okolí Šerlichu v Orlických horách. Při mrznoucích srážkách hrozí ledovka. V Královéhradeckém kraji byla ráno většinou proměnlivá oblačnost, teploty pod nulou.

Meteorologové na sobotu v Královéhradeckém kraji předpovídají oblačno až zataženo, místy sněžení přecházející od jihozápadu v déšť, zpočátku ojediněle mrznoucí. Nejvyšší denní teploty budou nad nulou, a to nejčastěji mezi čtyřmi až sedmi stupni Celsia, v 1000 metrech na horách kolem plus dvou stupňů. Na horách má vát silný vítr, v nárazech může dosahovat rychlosti až 90 km/h.

Pardubický kraj

Ve vyšších partiích Pardubického kraje leží na některých silnicích vrstva ujetého nebo rozbředlého sněhu. Zvláště opatrní by měli být řidiči v oblasti Lanškrouna, Suchého vrchu a Železných hor. Na horách místy hrozí silný vítr. Při mrznoucích srážkách se může ojediněle tvořit slabá ledovka.

Ráno bylo většinou oblačno až zataženo, teploty se pohybovaly od plus jednoho do minus tří stupňů Celsia.

V Pardubickém kraji by mělo být během soboty oblačno až zataženo, sněžení přecházející od jihozápadu v déšť, zpočátku ojediněle mrznoucí. Nejvyšší denní teploty budou mezi čtyřmi až sedmi stupni nad nulou, v 1000 metrech na horách kolem plus dvou stupňů. Vítr může na horách dosahovat v nárazech rychlosti 90 km/h.

Mírná zima šetří silničářům desítky milionů. Zbude víc na opravy

Domácí

Olomoucký kraj

V Olomouckém kraji zůstává po pátečním sněžení sníh na silnicích ve vyšších polohách na severu regionu. Jde především o takzvané inertní úseky neudržované chemicky, kde jsou vozovky pokryté ujetou, místy zledovatělou vrstvou sněhu krytou posypem. Opatrnost je zde podle správců silnic nutná. Ostatní cesty v kraji jsou již sjízdné bez problémů.

Se zvýšenou opatrností by měli řidiči počítat v sobotu i na cestě přes Červenohorské sedlo spojující Šumpersko s Jesenickem. Podle silničářů jsou tam stále sněhové přeháňky doprovázené silným větrem a horizont sedla je zafoukaný.

Podobná situace panuje také ve Zlínském kraji, i tam se sníh drží po pátečních přeháňkách již pouze na vozovkách ve vyšších polohách regionu. Opatrnost je nutná v oblasti Vsetínska a Rožnova pod Radhoštěm, kde leží na cestách ujetá sněhová vrstva krytá posypem.

Reklama

Výběr článků

Načítám