Hlavní obsah

Setkání „vlastenců“ v Příčovech podpořil kraj. Hejtmanka teď chce peníze zpátky

Středočeský kraj bude požadovat vrácení padesátitisícové dotace na uspořádání sobotního „vlasteneckého setkání” v Příčovech na Příbramsku. Podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) organizátoři kraj v žádosti uvedli v omyl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslava Pokorná Jermanová

Článek

„V demokratické společnosti sice mají mít své místo všechny názorové proudy, ale v tomto případě nás organizátor akce ve své žádosti uvedl v omyl, a proto budeme požadovat vrácení dotace,” napsala hejtmanka v prohlášení zaslaném ČTK. Dodala také, že v době schvalování žádosti byla na mateřské dovolené.

V žádosti o dotaci stojí, že jde o zahradní slavnost k výročí vysvěcení kaple svatého Vojtěcha v Příčovech, která bude zároveň chápána jako vlastenecká. Pořadatelé uvedli, že se chtějí každý rok věnovat jinému tématu, letos to měl být Mezinárodní den původního obyvatelstva, připadající na 9. srpna. Organizátoři avizovali mši, přednášky a kulturní program.

Účastníci však akci také prezentovali jako sdružení „přátel bílého heterosexuálního muže“ či jako protiváhu sobotního pražského pochodu Prague Pride, což je akce s ideou, že s menšinovou sexuální orientací se není třeba stydět nebo skrývat.

Průvod LGBT Prague Pride 2019Video: ČTK

„Z toho, že pochody kreatur s nahými zadky jsou – na rozdíl od setkání, kam jedu já – podporovány z veřejných peněz, je zřejmé, která skupina je diskriminována,“ vysvětloval třeba Deníku poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Ten kvůli účasti sklidil kritiku některých spolustraníků, například ministra zahraničí Tomáše Petříčka.

Setkání v Příčovech se vedle Foldyny účastnili také třeba předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas, protiislámští aktivisté Martin Konvička a sociolog Petr Hampl, dále spisovatelka Lenka Procházková či politolog Alexander Tomský, publicista, místopředseda Rady ČTK Petr Žantovský, neúspěšný kandidát do Rady ČTK za SPD Michal Semín či někdejší tajemník bývalého prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl.

Hejtmanka Pokorná Jermanová v prohlášení uvedla, že se akce stala setkáním názorových proudů, s nimiž se absolutně neztotožňuje a od nichž se osobně distancuje jako občan i jako politik.

Připomněla, že kraj poskytuje podporu z Fondu hejtmana každoročně desítkám žadatelů a jde o obce, instituce, sdružení i soukromé subjekty. Fond tak podle ní podporuje mnoho společenských, kulturních či sportovních akcí. „Není však naším cílem cenzurovat obsah těchto akcí. Rada schvaluje předložené projekty v dobré víře,” dodala hejtmanka.

Akci organizovala majitelka tamního zámeckého areálu Alice Tomková spolu s Hamplem, který sestavoval program.

Hampl řekl, že neví, co má Pokorná Jermanová názorovými proudy na mysli. Na akci podle něj vystoupilo zhruba dvacet řečníků včetně docentů a profesorů z univerzit či významných spisovatelů. „Nevím, jestli to lze nazvat nějakým proudem. Snažil jsem se naopak panely sestavit tak, aby to bylo vyvážené, aby proti sobě seděli lidé různých názorů a trochu se to střetávalo,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám