Hlavní obsah

Senioři v pražském domově byli bez lékařské péče, zasahovat musel létající tým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pražském domově pro seniory v Thákurově ulici odmítla lékařka podle pražské záchranné služby kvůli výskytu nemoci covid-19 ošetřovat místní seniory. Lékařská pomoc seniorům nebyla poskytnuta v posledních dvou týdnech. Zasahoval tam takzvaný létající tým záchranné služby. Do Ústřední vojenské nemocnice převezl kvůli zhoršení průběhu nemoci šest klientů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdravotnická záchranná služba

Článek

Tým vyšetřil 113 lidí, většina je zřejmě nakažena novým koronavirem. V pondělí to sdělila mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. Zřizovatelem domova je magistrát, který situaci v domově nyní prošetřuje.

„Šest osob jsme transportovali do nemocnic speciálním vozem Fénix vzhledem k nízkému okysličení krve, významným nálezům při poslechu dechu a srdečnímu selhávání. Symptomy onemocnění covid-19 vykazuje většina seniorů ubytovaných v zařízení v Thákurově ulici. O to více alarmující je, že v posledních dvou týdnech nebyla těmto kriticky ohroženým pacientům poskytována žádná lékařská péče,” sdělil ředitel záchranné služby Petr Kolouch.

V domově ve Sloupnici zemřelo za tři týdny 16 klientů

Domácí

U dvou desítek dalších pacientů v domově pro seniory zahájili zdravotníci léčbu antibiotiky. „Jsme si vědomi závažnosti situace, která v domě pro seniory nastala. Chtěla bych velmi poděkovat pražským záchranářům a létajícímu krizovému týmu za jejich rychlý zásah a také pracovníkům domova za jejich práci v nelehkých podmínkách. Situaci budeme nadále řešit,” uvedla pražská radní Milena Johnová (Praha Sobě).

Situaci v domově nyní magistrát prošetřuje. „Snažíme se zjistit, zda a proč tomu nešlo předejít. V žádném jiném domově pro seniory, zřizovaném hlavním městem, se takový problém nevyskytl. Všechny jiné krizové situace, jako například náhlý výpadek personálu, se vždy podařilo velmi rychle pokrýt,” sdělila Johnová. Vedení městských domovů pro seniory podle ní pravidelně komunikují se svým zřizovatelem, tedy magistrátem.

Létající týmy fungovaly už na jaře při první vlně pandemie nového koronaviru. Jejich fungování Praha obnovila na začátku října. Tým tvoří lékař, sestra, medici a spolupracující specialisté. Kromě konzultací pomáhají zdravotníci přímo v zařízeních a zajišťují pomoc se zdravotní péčí a ve spolupráci s hygienickou službou nastavují karanténní opatření. Poskytují rovněž léky, ochranné pomůcky nebo psychologickou pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám