Hlavní obsah

Senátu a Sněmovně důvěřuje třetina lidí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna a Senát se těší důvěře třetiny občanů. Podobné množství lidí důvěřuje i předsedům obou institucí Janu Hamáčkovi a Milanu Štěchovi (oba ČSSD). Plyne to z šetření společnosti STEM.

Foto: David Ryneš, Novinky

Důvěra v parlamentní komory a jejich předsedy

Článek

Důvěru Sněmovně v prosincovém průzkumu deklarovalo 33 procent respondentů. Důvěra v Senát byla jen o dva procentní body vyšší.

Šéfovi Sněmovny Hamáčkovi důvěřovalo 33 procent lidí, Štěch se těšil důvěře 38 procent dotázaných.

„Celkově můžeme konstatovat, že více než polovina veřejnosti (56 procent) nemá důvěru ani v Poslaneckou sněmovnu, ani v Senát. Naopak téměř čtvrtina občanů (23 procent) má důvěru v obě komory Parlamentu ČR,” konstatovala agentura,

Ve srovnání s předchozím volebním obdobím si Sněmovna v očích veřejnosti polepšila. V prosinci 2012 jí důvěřovalo pouze 18 procent lidí. Důvěra v horní komoru se naopak pohybuje stabilně kolem třetiny populace.

Nejčastěji mají důvěru v obě instituce stoupenci KDU-ČSL a ČSSD. Lidovečtí příznivci dokonce důvěřují Hamáčkovi častěji než příznivci sociálních demokratů.

Důvěra ve Štěcha se ve srovnání s rokem 2010 téměř nezměnila, tehdy mu ji deklarovalo 40 procent lidí. Prošla však znatelnými výkyvy, a tak v prosinci 2011 byla pouze 29procentní, zatímco v říjnu 2014 dosáhla 48 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám