Hlavní obsah

Senátoři tepou Válka, že při projednávání pandemické novely hraje karty

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senát od rána projednává spornou vládní novelu pandemického zákona, kterou do horní komory parlamentu přišel hájit ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Kromě nesouhlasných návrhů s podobou novely ale hojně zaznívá také kritika k Válkovu chování, vyčítáno je mu hraní karet na mobilu.

Místopředseda Senátu Jan Horník kritizuje ministra zdravotnictví Vlastimila VálkaVideo: Česká televize

 
Článek

„Zatímco vystupovali moji kolegové, tak vy jste celou dobu hrál karty. Nikam na ministerstvo jste nepsal, možná chvíli. Skutečně jsem tohle ještě nezažil. Těch ministrů, co tu bylo, všichni esemeskovali, psali zprávy, protože měli třeba v předsálí své poradce. Aby se ale někdo stavěl k projednávání zákona tak znuděně, že si hraje karty, tohle podle mého nepatří do horní komory, ale ani do celého parlamentu,” pustil se do Válka místopředseda Senátu a senátor hnutí STAN Jan Horník.

Přehledně: Co mění novela pandemického zákona, o kterou se tak bojovalo

Domácí

„To, že říkáte, že nebudete věštit ani z karet, ani z křišťálové koule, tak jsem přesvědčen, že přesně to děláte. Nevěnujete nám pozornost,” doplnil.

Už dříve během dopoledne Válka za údajnou nepozornost kritizoval i senátor Václav Láska (Senátor 21). „Chtěl jsem být k panu ministrovi kritický, ale ten už tady dostal tak naloženo, že nevím, jestli ještě něco snese... i když, on mě stejně neposlouchá, píše si tam esemesku,” prohlásil například hned z úvodu svého vystoupení Láska.

Válek nařčení z nepozornosti odmítl. „Dokážu zopakovat každé slovo, které tu padlo, každou výtku, kritiku. Opravdu si pamatuji, co kdo ze senátorů říkal. Pokud ten pocit nemáte, tak se vám omlouvám,” hájil se na plénu ministr zdravotnictví.

Válkovi není dobře, senátoři uspíšili obědovou pauzu

Pár minut po Válkově vystoupení a omluvě přišel šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) s žádostí o dřívější polední přestávku, jelikož Válkovi prý není dobře. Senátoři tak jednání přerušili už ve 12:23 místo v plánovaných 13 hodin. Znovu se k projednávání novely vrátí o půl druhé.

Podle mluvčího resortu zdravotnictví Ondřeje Jakoba trápí Válka dlouhodobě bolesti zad. „Je to v podstatě vyhřezlá plotýnka, takže má bolesti. Má dlouhodobější problémy se zády, dneska se to projevilo naplno,” sdělil Novinkám mluvčí. Dodal, že jednací den v Senátu a obhajobu novely však Válek zvládne, jelikož už bolesti lehce ustoupily.

Senát jedná o pandemickém zákoně. Když neprojde, bude nouzový stav, varoval Válek

Domácí

Novelu pandemického zákona minulý týden schválila Sněmovna. Protikoronavirová mimořádná opatření podle ní zřejmě budou moci zahrnout širší okruh činností než dosud. Senátoři na novelu nemají jednotný názor a senátorské kluby STAN i ODS a TOP 09 již avizovaly, že nebudou hlasovat jednotně. Naopak lidovecký senátorský klub novelu podpoří.

K novele pandemického zákona zaujaly rozdílná stanoviska i výbory. Zatímco garanční zdravotní výbor novelu doporučil schválit, ústavně-právní výbor nikoliv.

„Budu hlasovat pro zamítnutí, protože podle mého názoru nic jiného, pokud chci dodržet svůj slib senátora, ani nemohu. Slibuji, že budu zachovávat Ústavu a zákony, a to bych nezachoval, kdybych toto schvaloval,” prohlásil na plénu například místopředseda ústavně-právního výboru a senátor za STAN Michael Canov. Vládní návrh nepodpoří třeba ani Václav Láska či senátorka za STAN Alena Dernerová.

Senátorům také vadí zrychlené schvalování předlohy ve stavu legislativní nouze.

Válek před začátkem schůze novelu bránil s odůvodněním, že vzhledem k proniknutí omikronu do zranitelné seniorské populace jsou stále potřeba protiepidemická opatření, která by bez tohoto zákona nemohla fungovat.

„Pokud nebude pandemický zákon, abych mohl chránit seniory, bude muset vláda vyhlásit nouzový stav,” uvedl Válek, podle kterého žádná jiná alternativa neexistuje. Na vysvětlení doplnil, že epidemie covidu-19 přechází do rizikové skupiny seniorů, proto je podle něj ještě třeba udržovat opatření v domovech seniorů a nemocnicích.

Na Klárově demonstrují lidé kvůli novele pandemického zákona

Domácí

V případě, že by ministr Senát nepřesvědčil a horní komora parlamentu by předlohu zamítla, tak to ještě neznamená konec pandemického zákona. Účinnost nyní platného zákona se předpokládá do 28. února, tudíž Sněmovna by ještě měla čas senátní veto přehlasovat. Prezident Miloš Zeman již o víkendu uvedl, že novelu podepíše. Zákon by tedy mohl stihnout vyjít ve sbírce zákonů do konce února.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám