Hlavní obsah

Na Klárově demonstrují lidé kvůli novele pandemického zákona

Praha

Na pražském Klárově se ve čtvrtek sešli lidé, aby protestovali kvůli vládní novele pandemického zákona, kterou ve čtvrtek projednává Senát sídlící na nedalekém Valdštejnském náměstí. V 10:30 bylo na prostranství nedaleko senátních budov několik desítek demonstrantů. Protesty proti zákonu na Klárově svolala iniciativa Chcípl PES.

Demonstrace kvůli jednání SenátuVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Lidé se začali na Klárově u stanu s peticemi proti přijetí zákona scházet už ve středu okolo 18:00. Několik lidí na místě i nocovalo. Pokračování protestu bylo organizující iniciativou avizováno na čtvrteční 10. hodinu.

Senát jedná o pandemickém zákoně. Když neprojde, bude nouzový stav, varoval Válek

Domácí

V 10:30 bylo na místě asi 70 protestujících, kteří s sebou měli vlajky a transparenty s nápisy jako "Věříme v odvahu a spravedlnost Senátu" a "My jsme silní. My jsme spolu".

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Protestní akce iniciativy Chcípl PES na pražském Klárově proti přijetí pandemického zákona v Senátu

Poslanci schválili novelu pandemického zákona

Domácí

Odpůrci přijetí předlohy demonstrovali i při sněmovním schvalování předlohy. Tehdy se jich na Malostranském náměstí sešlo podle policie asi 800. Někteří vztyčili makety šibenic symbolizujících podle nich pandemický zákon. Svolavatelem akcí byla taktéž iniciativa Chcípl PES. Novelu pandemického zákona schválila Sněmovna minulý týden.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Protestní akce iniciativy Chcípl PES na pražském Klárově proti přijetí pandemického zákona v Senátu

Demonstrace před Sněmovnou: Jeden zraněný policista, šest zadržených

Stalo se

Novela pandemického zákona mimo jiné rozšiřuje možnosti vydávání proticovidových opatření a umožní posílat lidi do karantény či izolace také krátkou textovou zprávou. Senátní výbory se k předloze postavily rozdílně. Zatímco garanční zdravotnický výbor ve středu doporučil schválení předlohy, ústavně-právní výbor naopak zamítnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám