Hlavní obsah

Senát jedná o pandemickém zákoně. Když neprojde, bude nouzový stav, varoval Válek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senát ve čtvrtek projednává spornou vládní novelu pandemického zákona, která například rozšiřuje možnosti vydávání proticovidových opatření. Jednání začalo v 10 hodin. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v horní komoře varoval, že v případě neschválení bude muset vláda vyhlásit nouzový stav, a to od 1. března, kdy končí platnost současné verze pandemického zákona.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) před schůzí Senátu k vládní novele pandemického zákona

Článek

„Pokud nebude pandemický zákon, abych mohl chránit seniory, bude muset vláda vyhlásit nouzový stav,” uvedl Válek, podle kterého žádná jiná alternativa neexistuje.

Na vysvětlení doplnil, že epidemie covidu-19 přechází do rizikové skupiny seniorů, proto je podle něj ještě třeba udržovat opatření v domovech seniorů a nemocnicích.

Mluvčí resortu Ondřej Jakob pro Novinky uvedl, že preferovaný stav pandemické pohotovosti, nebo jeho alternativa, bude podle odhadů nutný zhruba do poloviny března.

Poslanci schválili novelu pandemického zákona

Domácí

Novelu pandemického zákona minulý týden schválila Sněmovna.

Protikoronavirová mimořádná opatření podle něj zřejmě budou moci zahrnout širší okruh činností než dosud.

Do Prahy večer dorazil konvoj aut s odpůrci pandemického zákona

Domácí

Úřady budou moci nařídit testování na covid-19 také například podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům.

V době, kdy poslanci zákon projednávali, odpůrci novely v blízkosti Sněmovny opakovaně protestovali. Někteří vztyčili makety šibenic symbolizujících podle nich pandemický zákon. Svolavatelem akcí byla iniciativa Chcípl PES.

Nyní taktéž stejné uskupení oznámilo protesty proti zákonu na pražském Klárově a v blízkosti senátních budov.

Na Senátu „nezáleží“

Parlamentní komory schvalují pandemickou novelu v době, kdy vláda oznámila uvolňování protikoronavirových opatření. Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu ohlásil, že od března zůstane prakticky už jen nošení respirátorů.

Přehledně: Co mění novela pandemického zákona, o kterou se tak bojovalo

Domácí

Hlavní části pandemického zákona o možnosti vydávání mimořádných proticovidových opatření mají ale platit podle sněmovního znění novely do konce listopadu. Platný zákon předpokládá jejich účinnost jen do 28. února.

Senátní výbory se však k novele postavily rozdílně. Zatímco garanční zdravotnický výbor doporučil plénu schválení předlohy, ústavně-právní výbor naopak její zamítnutí.

Část koaličních senátorů chce potopit pandemický zákon

Domácí

Část senátorů tvrdí, že některá ustanovení pandemické novely mohou být v rozporu s ústavou. Vadí jim také zrychlené schvalování ve stavu legislativní nouze.

Avšak i v případě, že by Senát předlohu zamítl nebo navrhl její úpravy, Sněmovna by měla dost času vypořádat se s verdiktem horní komory tak, aby vyšla ve sbírce do konce února.

Prezident Miloš Zeman už ohlásil, že zákon podepíše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám